Hlavní obsah

Annan žádá ukončení izraelské blokády Libanonu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JERUZALÉM

Generální tajemník OSN Kofi Annan ve středu v Jeruzalémě vyzval Izrael, aby zrušil vzdušnou a námořní blokádu nad Libanonem. Izrael to však odmítá do té doby, než budou na libanonsko-syrské hranici rozmístěny kromě libanonských vojáků také jednotky OSN. Obává se totiž dalšího vyzbrojování Hizballáhu.

Článek

"Opravdu jsem přesvědčen o tom, že blokáda musí být ukončena," řekl Annan. Izraelský premiér Ehud Olmert se v diskusi přímé odpovědi vyhnul, během tiskové konference však prohlásil, že konec blokády bude následovat až poté, co bude bez výjimky splněna rezoluce Rady bezpečnosti OSN. Izrael momentálně svou blokádou Libanonu údajně brání vyzbrojování Hizballáhu.

Sýrie však přítomnost vojáků OSN na své hranici odmítá. Damašek je vedle Teheránu spojenec Hizballáhu a právě přes syrskou hranici proudí do Libanonu zbraně určené pro milice Hizballáhu. Annan se domnívá, že zrušení blokády je nezbytné pro obnovu libanonské ekonomiky a posílení libanonské vlády. Libanonští politici ho prý ujistili, že dělají vše pro to, aby zabránili přílivu zbraní do Libanonu.

Unesení vojáci jsou prý naživu

Generální tajemník OSN také vyzval Hizballáh, aby bezpodmínečně propustil dva unesené izraelské vojáky. Během své návštěvy Libanonu se setkal i se zástupci Hizballáhu a získal prý dojem, že zajatí izraelští vojáci jsou stále naživu. Hizballáh je unesl 12. července a rozpoutal tím válku, která stála život 1300 lidí.

Olmert na tiskové konferenci také vyjádřil naději, že současné příměří bude základním kamenem pro nové vztahy mezi Izraelem a Libanonem a že mezi vládami obou států budou moci být zahájeny přímé kontakty.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám