Hlavní obsah

Americký voják v Iráku postřílel své kolegy

– Bagdád • Aktualizováno
Novinky, ČTK, Tomáš Reiner

Na největší americké základně v Iráku bylo zastřeleno pět vojáků. Oznámil to v pondělí Pentagon. Své kolegy zastřelil podle CNN jeden z vojáků. Armáda vyvrátila zprávy, že zbraň následně obrátil proti sobě.

Foto: Saad Shalash, Reuters

Američtí vojáci v Iráku. Ilustrační foto

Článek

Střelba se strhla hodinu po poledni SELČ na základně Camp Liberty, která je u bagdádského letiště a od centra města je vzdálena zhruba deset kilometrů, napsala ČTK. Další tři lidé byli zraněni, dodala CNN.

Armádní mluvčí Tom Garnett řekl, že útočník je ve vazbě. Americké televize naproti tomu tvrdily, že muž spáchal po činu sebevraždu.

Americký prezident Barack Obama vyjádřil šok a politování nad incidentem. "Prezidentovo srdce je s příbuznými a se všemi, koho se tato tragédie týká. Je šokován a bude trvat na tom, aby se plně objasnilo, co se stalo, a abychom pro ochranu našich žen a mužů v uniformách učinili vše, co dokážeme," sdělil mluvčí Bílého domu Robert Gibbs.

Stanice BBC poznamenala, že jde o nejtragičtější incident pro americké síly v zemi od počátku dubna, kdy v Mosulu zemřelo pět vojáků po najetí jejich auta na bombu. Armáda USA od začátku konfliktu v Iráku v březnu 2003 potvrdila podle serveru icasualties 4284 mrtvých.

V Bagdádu soudí Saddámovy straníky

V týž den oznámila britská stanice BBC, že v Bagdádu začal soud s dvojicí představitelů bývalé irácké vládní strany Baas. Po invazi USA a Británie do země měli u Basry zastřelit dva zajaté britské vojáky.

Fajsala Sadúna (56) a Chaláfa Muftího (58) předala britská armáda iráckému nejvyššímu soudu loni v prosinci. Obhájci Iráčanů tvrdili, že je to v rozporu s úmluvami o lidských právech, neboť dvojici obviněných v Iráku hrozí vendeta a trest smrti. Britská strana prý však byla iráckou opakovaně ubezpečena, že proces bude spravedlivý.

Specialisté na likvidaci výbušnin Luke Allsopp a Simon Cullingworth byli v březnu 2003 zraněni při přepadení jejich konvoje iráckými silami na předměstí Zubajru. Byli odvedeni do místního ústřední vládní strany Bass a později na základnu irácké zpravodajské služby, kde je zabili střelami do hlavy.

Záběry s vojáky po přepadení konvoje později odvysílala arabská televize Al-Džazíra. Hroby vojáků byly nalezeny měsíc po jejich smrti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám