Hlavní obsah

Američané při náletech svrhli na Islámský stát protitankové střely s uranem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Spojené státy při náletech na konvoje Islámského státu v Sýrii v roce 2015 dvakrát použily střely s ochuzeným uranem, který zvyšuje jejich účinnost, může ale ohrozit zdraví vojáků i civilistů. S odkazem na armádního mluvčího o tom v pátek informovala agentura AFP.

Foto: Novinky

Ochuzený uran svrhly americké stroje A-10 Thunderbolt přezdívané tankobijci.

Článek

„Kombinace protipancéřové a vysoce výbušné munice byla použita, abychom zajistili vysokou pravděpodobnost zničení kolony cisteren Islámského státu, které převážely nelegální dodávku ropy,“ řekl AFP mluvčí amerického ústředního velitelství Josh Jacques.

Celkem bitevníky A-10 Thunderbolt II při dvou náletech 16. a 22. listopadu 2015 vypálily na teroristy 5265 střel s ochuzeným uranem. Ten Organizace spojených národů označuje jako chemicky a radiologicky toxický těžký kov. Radioaktivita u něj dosahuje asi 60 procent hodnoty přírodního uranu. Jde tedy o mírnou radioaktivitu.

Po válce v Perském zálivu panovalo podezření, že je ochuzený uran v munici příčinou takzvaného syndromu války v Perském zálivu, tedy záhadných zdravotních komplikací desítek tisíc vojáků; souvislost se ale nikdy nepotvrdila.

Také proto jsou Američané odhodláni ochuzený uran používat dál. „Během plánování operací s cílem porazit Islámský stát budeme pokračovat ve zvažování všech možností, včetně užití střel s ochuzeným uranem,” informoval mluvčí.

Reklama

Výběr článků

Načítám