Hlavní obsah

Abbás kritizoval raketové útoky na Izrael

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ramalláh

Předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás kritizoval radikální hnutí Hamas za raketové útoky na Izrael. V rozhovoru s izraelskou televizí Channel 2 prohlásil, že raketové útoky z pásma Gazy, které toho hnutí pět let ovládá, nelze ničím ospravedlnit. Jeho vyjádření ocenil izraelský prezident Šimon Peres.

Článek

"Raketové útoky jsou zbytečné, protože mír nijak nepřibližují," prohlásil Abbás v rozhovoru, z nějž na webu citoval deník The Jerusalem Post. Hamas prakticky ovládl pásmo Gazy v roce 2007, když dobyl hlavní bašty Abbásova hnutí Fatah. Palestinští radikálové v pásmu od té doby opakovaně ostřelují Izrael mnohdy podomácku vyrobenými raketami, na což Izrael reaguje leteckými útoky na členy radikálních organizací.

Web jpost.com poznamenal, že Abbásovy výroky by mohly prohloubit neshody mezi palestinskou samosprávou a Hamasem. Tato radikální organizace prosazuje ozbrojený boj proti Izraeli, který podle ní nemá právo na existenci.

Na Abbáse se snesla vlna kritiky

Na Abbáse se již snesla kritika Hamasu po zveřejnění první části rozhovoru ve čtvrtek. Abbás v něm naznačil možnost zřeknout se práva na návrat tisíců palestinských uprchlíků do jejich starých domovů v dnešním Izraeli. Během války Izraele za nezávislost z let 1948-1949 a války z roku 1967, po níž Izrael část palestinského území zabral, z nich utekly nebo je musely opustit statisíce lidí.

Abbás se narodil v roce 1935 v Safedu v někdejší britské mandátní Palestině. Safed nyní leží na území Izraele. Abbás v rozhovoru podle agentury AFP prohlásil, že má právo své rodiště vidět, nikoli však v něm žít. Potvrdil také svůj požadavek samostatného palestinského státu v hranicích z roku 1967, tedy na území dnešní Gazy a západním břehu Jordánu s východním Jeruzalémem jako hlavním městem.

Palestinská samospráva v sobotu podle jpost.com uvedla, že její šéf právo uprchlíků na návrat nijak nezpochybňuje. Abbásova slova ale mezitím přivítal izraelský prezident Šimon Peres. Palestinský prezident podle něj chápe, že řešení otázky palestinských uprchlíků nemůže být na izraelském území a "k újmě charakteru Izraele". Abbásova "statečná slova dokazují, že Izrael má skutečného partnera pro mír", uvedl také Peres.

Palestinci podle agentury AP v dřívějších jednáních nabízeli, že se vzdají práva na návrat uprchlíků výměnou za izraelské kompenzace. Otevřeně však takto hovoří jen velmi zřídka. Proti Abbásovi demonstrovalo asi 3000 lidí v největším palestinském uprchlickém táboře v Gaze a další tisíce lidí ve vesnici Chán Júnis na jihu pásma i jinde v Gaze. Šéf vlády Hamasu v Gaze Ismáíl Haníja uvedl, že Abbás nemá právo zříct se práv pro uprchlíky a "nemluví jejich jménem".

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám