Hlavní obsah

Fotka a snížení platu. V Izraeli trestají neúčast poslanců na jednáních

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zveřejňováním podobizen poslanců a snižováním jejich platu bojuje izraelský parlament s neúčastí volených zástupců na svých jednáních. Kneset, což je jednokomorový izraelský parlament, systém zavedl před několika lety. Podle některých českých návštěvníků, kteří v pondělí do Knesetu přišli v souvislosti s projevem prezidenta Miloše Zemana, by se takový systém mohl uplatnit i v českých podmínkách.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Prezident Miloš Zeman v izraelském Knesetu. Hovoří izraelský předseda vlády Benjamin Netanjahu

Článek

Informace o přítomnosti či nepřítomnosti poslanců se návštěvníci Knesetu dozvědí záhy po příchodu do budovy. Na stěně je umístěna obrazovka s podobiznami všech poslanců. Pokud některý z nich není přítomen, jeho fotografie je šedivá. Když na jednání přijde, zabarví se.

Například před pondělním projevem prezidenta Miloše Zemana byla šedivá asi třetina poslaneckých portrétů. Část opozice totiž jeho proslov bojkotovala. Vadí jim, že se český prezident staví proti vzniku palestinského státu podle hranic z roku 1967 s východním Jeruzalémem jako jeho metropolí.

Kromě nevole voličů, kteří se prostřednictvím informačního systému snadno dozvědí o docházce svých zástupců, hrozí izraelským poslancům i finanční postih. Pokud jejich absence překročí 30 procent, začne se jim snižovat plat. Podle jízlivých poznámek českých návštěvníků by zavedení podobného systému mohlo zvýšit účast českých poslanců na zasedáních Sněmovny.

V Knesetu zasedá 120 zákonodárců. V současné době má těsnou většinu koalice vedená Benjaminem Netanjahuem, k dispozici má 61 hlasů.

Čeští zástupci si dávají pozor

Český zákon umožňuje postih jen za neomluvené absence poslanců a senátorů na jednáních příslušné parlamentní komory nebo jejích orgánů. Pokud by se zákonodárce bez omluvy nezúčastnil během jednoho měsíce dvou dnů jednání, ztratil by nárok na polovinu platu a náhrad. Při neomluvené účasti na čtyřech dnech jednání by přišel o celý plat i náhrady.

Sankce se ale nevyužívají vzhledem k tomu, že poslanci a senátoři dbají na to, aby svou nepřítomnost vždy včas omluvili, například kvůli služebním cestám, pracovním, zdravotním nebo rodinným důvodům.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám