Hlavní obsah

Kvůli povodni evakuovali ze starověké Petry 3700 turistů, voda v Jordánsku zabíjela

Petra
Aktualizováno

Kvůli prudké povodni, která se v Jordánsku prohnala starověkou Petrou, bylo nutné v pátek evakuovat 3700 turistů. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na místní zdroje. Povodně, které zasáhly Jordánsko, si vyžádaly nejméně čtyři mrtvé. Pět osob je nezvěstných.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Jordánskou Petru postihly povodně, evakuováno muselo být 3500 turistůVideo: Reuters

 
Článek

Agentura publikovala záběry, na nichž je vidět proud vody ve chvíli, kdy se přihnal do starověkého města, které je na seznamu památek UNESCO.

Místní průvodce Ahmad Atuwah popsal, že když prováděl skupinu turistů, uslyšel z dálky mohutné dunění. Když spatřil, že se blíží voda, odvedl je na výše položené místo. Turiscké byli většinou převezeni do bezpečí ještě předtím, než záplavy zasáhly části Petry.

Z pod mostu se vyvalil příval kalné vody, který nesl nejrůznější trosky, zejména pneumatiky a kusy dřev. Mohutný proud se pak hnal kanálem ve městě.

Povodeň vyvolaly silné deště, které nedokázala půda pojmout. V Jordánsku si vyžádaly zatím čtyři oběti. Zatím nebylo upřesněno kde. Potápěči pátrají po pěti lidech, jejichž auto smetla voda jihozápadně od Ammánu. Na jihu v přístavním městě Akaba úřady kvůli vytrvalému dešti vyhlásily výjimečný stav.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám