Hlavní obsah

Ve vzorcích ze syrské Dúmy nebyla nervově paralytická látka, tvrdí experti

• Aktualizováno

Ve vzorcích z místa dubnového útoku na syrské město Dúmá se neprokázala nervově paralytická látka, jakou je například sarin. Ve dvou vzorcích ale byly zbytky po chlóru. Tvrdí to předběžná zpráva expertů Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW), kterou organizace v pátek zveřejnila na svých internetových stránkách.

Foto: Reuters

Syrský chlapec stojí na troskách domu ve městě Dúmá, kde měly být použity chemické zbraně.

Článek

Experti z OPCW zkoumali tkáně obětí útoku, při němž zemřelo na 40 lidí, vzorky z místa, kde rovněž hovořili se svědky bombardování. Vzorky podrobili analýze v laboratoři v Nizozemsku a v národních laboratořích členských zemí této organizace.

„Nenašla se žádná neurotoxická organofosforová sloučenina, a to ani v přírodních vzorcích z místa ani ve vzorcích z těl údajných obětí,“ uvádí se ve zprávě OPCW. „Ve vzorcích z míst 2 a 4 ale byly identifikovány zbytky chlóru spolu s reziduy výbušniny. Význam těchto údajů je ale ještě předmětem šetření,“ uvádí též zpráva, která se označuje jako předběžná a která tvrdí, že po ní bude následovat ještě zpráva závěrečná.

Zbytky chlóru byly podle zprávy nalezeny v rozbombardované budově na místech 2 a 4, kde byly podle expertů průmyslové plynové lahve v nejvyšším patře. Ve zprávě se píše, že spojení těchto plynových lahví se zkoumanou událostí je stále předmětem šetření, stejně jako zbývá zjistit, jak se na místo lahve dostaly.

Město Dúmá, které bylo začátkem dubna poslední baštou povstalců v oblasti východní Ghúta u Damašku, bombardovala syrská vládní vojska 7. dubna. Podle organizace Bílé přilby, napojené na povstalce, tehdy syrský režim použil chemické zbraně. Totéž tvrdí i některé západní země, včetně USA, Německa či Francie. Damašek a jeho spojenec Rusko to odmítají.

Reklama

Výběr článků

Načítám