Hlavní obsah

Hamás po dalších úderech Izraele vyhlásil příměří

Jeruzalém/Gaza
Aktualizováno

Radikální palestinské hnutí Hamás, ovládající Pásmo Gazy, podle svého představitele uzavřelo dohodu o příměří s Izraelem, aby ukončilo největší konfrontaci se židovským státem od roku 2014. Příměří vyjednal Egypt. Izraelská armáda uvedla, že i když je příměří jednostranné, bude dohodu respektovat, bude-li skutečně klid.

Foto: Hatem Moussa, ČTK/AP

Rakety vypálené palestinskými radikály

Článek

„V posledních hodinách zasáhlo několik zprostředkovatelů a bylo dosaženo dohody, aby se obnovilo příměří v Gaze,” uvedl v komuniké zástupce šéfa Hamásu v Pásmu Gazy Chalíl Hajá.

Izraelský představitel pro list Ha´arec uvedl: „Uvedli, že od rána zastavili palbu a Izrael poslal vzkaz, že pokud útoky obnoví, budou údery na Hamás a jeho spojence ještě silnější.“

Foto: Suhaib Salem, Reuters

Kouř po izraelském náletu na Gazu

Izraelská armáda v noci podnikla nové útoky na 25 vojenských cílů v Pásmu Gazy, odkud v úterý palestinské militantní skupiny podnikly nejrozsáhlejší palbu na izraelské území za poslední roky. Mezi terči byly dílny na výrobu raket, kryty pro bezpilotní letouny či vojenská infrastruktura. „Armáda v noci uštědřila velkou ránu. Odpovědnost padá na Hamás,“ uvedl izraelský představitel komentující příměří.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Izraelský obranný systém zlikvidoval minometnou palbu z GazyVideo: Reuters

Izraelská armáda upřesnila, že během úterka vypálily radikální skupiny 70 raket a dělostřeleckých granátů, z nichž se podařilo nespecifikované množství zneškodnit. K úterním útokům se přihlásila ozbrojená křídla palestinských skupin Hamás a Islámský džihád. podle nichž šlo o odvetu za předchozí izraelské útoky na jejich pozice v pásmu. Izrael již v úterý reagoval útokem na 30 cílů; mimo jiné ohlásil zničení tunelu pod hranicí.

Foto: Ariel Schalit, ČTK/AP

Izraelský tank Merkava u hranic s pásmem Gazy

Na izraelské straně bylo podle izraelských zdrojů zraněno pět lidí včetně tří vojáků, o zraněných či obětech mezi Palestinci nejsou zprávy.

O situaci bude v středu večer na žádost Spojených států jednat Rada bezpečnosti OSN; Washington chce předložit návrh deklarace odsuzující útoky palestinských skupin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám