Hlavní obsah

Saúdského prince pustili z vazby, která ovšem probíhala v luxusním hotelu

Saúdskoarabský princ a miliardář Valíd bin Talál, který strávil více než dva měsíce ve vazbě, byl propuštěn. Agentuře Reuters to sdělily zdroje z jeho rodiny. V rámci protikorupčního tažení byl princ uvržen do vazby v luxusním hotelu Ritz-Carlton v Rijádu. Nejlevnější pokoj tam začíná na 5 000 korunách za noc, lepší stojí i 15 000 korun.

Foto: Profimedia.cz

Princ Valíd bin Talál (uprostřed)

Článek

Saúdskoarabské úřady zatím informaci o bin Találově propuštění nepotvrdily. Jasné nejsou podle Reuters ani podmínky jeho propuštění. Média nedávno informovala, že princ o nich vyjednává s úřady. Někteří ze zadržených totiž výměnou za propuštění přistoupili na to, že část majetku odevzdají státu.

Krátce před svým propuštěním řekl bin Talál zpravodaji Reuters, že očekává, že bude všech obvinění zproštěn a nebude nucen vzdát se části svého majetku, jehož výši časopis Forbes odhadl na 17 miliard dolarů (přes 346 miliard Kč). Podle některých zpráv úřady za bin Találovo propuštění žádaly šest miliard dolarů (122 miliard Kč).

Za protikorupční čistkou stojí korunní princ Muhammad bin Salmán, který chce podle saúdskoarabských představitelů případy zatčených co nejrychleji uzavřít. Stát chce dostat zpět 110 miliard dolarů, které zadržení podle něj získali nelegálními prostředky. Valíd bin Talál byl obviněn z praní špinavých peněz, podplácení a vydírání, oznámil Rijád po jeho zatčení.

Reklama

Výběr článků

Načítám