Hlavní obsah

Němku v Iráku odsoudili za podporu IS k smrti

• Aktualizováno

V iráckém Bagdádu odsoudili v neděli k smrti Němku marockého původu kvůli její spolupráci s džihádistickou organizací Islámský stát (IS). Totožnost ženy soud nezveřejnil. Podle agentury AFP je to poprvé, co irácký soud v souvislosti s IS odsoudil k smrti Evropanku.

Foto: Novinky/Reuters

Ilustrační foto

Článek

Žena byla odsouzena za to, že "poskytovala logistickou a jinou podporu teroristické organizaci," uvedl v prohlášení soudce Abdal Sittar Bajrakdar. Odsouzená se podle něj přiznala, že do Sýrie a následně do Iráku přicestovala se svými dvěma dcerami, které se poté provdaly za bojovníky IS. Německá média uvádějí, že odsouzenou je Lamia K., která pochází z porýnského Mannheimu.

V roce 2014 se IS podařilo získat kontrolu nad téměř polovinou Sýrie a téměř třetinou Iráku. O tři roky později přišel o téměř veškeré území, včetně hlavních bašt - iráckého Mosulu a syrské Rakky. Na začátku prosince Irák po třech a půl letech bojů ohlásil definitivní porážku IS. Radikálové v zemi nicméně dále páchají krvavé útoky.

Odsouzená byla podle The Independent zadržena iráckými vojáky, když armáda z rukou IS loni v červenci dobyla Mosul. Spolu s ní bylo zatčeno i mnoho dalších stoupenkyň IS.

V červenci německé ministerstvo spravedlnosti oznámilo, že byla v Mosulu zatčena 16letá Němka, která se přidala k IS. Německý týdeník Der Spiegel tehdy napsal, že zadrženy byly další tři německé občanky, včetně jedné marockého a druhé čečenského původu. Ženy byly převezeny do věznice nedaleko letiště v Bagdádu a němečtí diplomaté k nim podle týdeníku neměli přístup.

Irácké úřady přesné údaje o celkovém počtu zadržených džihádistů nesdělily. Agentura AFP nicméně s odkazem na tvrzení iráckých vojáků a kurdských milicí napsala, že se několik set členů IS vzdalo a další z boje uprchli a vrátili se k civilnímu životu. Pouze v severoirácké provincii Ninive, kde se Mosul nachází, bylo podle generála Vásika Hamdáního zatčeno 4000 radikálů.

Reklama

Výběr článků

Načítám