Hlavní obsah

Americké tajné služby odhalily skutečného kupce da Vinciho Spasitele světa

New York/Abu Zabí

Skutečným kupcem obrazu Salvator Mundi (Spasitel světa), který byl v listopadu vydražen za rekordních 450,3 miliónu dolarů, tedy téměř 9,8 miliardy korun, je saúdskoarabský korunní princ Muhammad bin Salmán. Domnělý kupec – nepříliš známý princ Badr – byl jen prostředníkem. V pátek o tom s odvoláním na zdroje z amerických tajných služeb informoval deník The Wall Street Journal.

Foto: Bandar Algaloud/Courtesy of Saudi Royal Court/Handout/File, Reuters

Korunní princ Muhammad bin Salmán

Článek

Identita záhadného kupce byla dlouho zastřena tajemstvím. Deník The New York Times ve čtvrtek přišel s informací, že dílo italského mistra zakoupil téměř neznámý člen saúdskoarabské královské rodiny Badr bin Abdalláh bin Muhammad bin Farhán Saúd. [celá zpráva]

List Wall Street Journal ale v pátek napsal, že americké tajné služby jako skutečného majitele identifikovaly korunního prince Muhammada bin Salmána.

Do aukční síně ho nechtěli pustit

Plátno věhlasného renesančního malíře bylo vydraženo v newyorské aukční síni Christie’s. [celá zpráva] Salmánův prostředník tam zažil horké chvilky. A to přesto, že byl připraven vydražit obraz za největší sumu v historii. Do aukční síně ho totiž zprvu vůbec nechtěli pustit.

Foto: Archiv, Právo

Salvator mundi bude ozdobou Leonardovy výstavy v Londýně.

Nedůvěra panovala i poté, co princ Badr složil zálohu 100 miliónů dolarů, tedy téměř 2,2 miliardy korun. Podle svědků musel Badr vysvětlovat, v jakém vztahu je s vládnoucími členy své rodiny a také kde vzal tolik peněz.

Badr odpověděl, že je realitní makléř a je jen jedním z pěti tisíc saúdských princů. To ale nebyla tak úplně pravda. Ukázalo se, že ho s korunním princem Muhammadem bin Salmánem pojí přátelský i příbuzenský vztah.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Da Vinciho obraz Spasitel světa vydražili za rekordních 10 miliardVideo: Reuters

Muzeum v Abú Zabí podle ČTK tento týden oznámilo, že obraz Spasitele světa, vytvořený zřejmě kolem roku 1500, bude vystaven právě v jeho prostorech, kde už visí i da Vinciho La Belle Ferronière.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám