Hlavní obsah

Poslední bašta Islámského státu v Iráku padla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bagdád
Aktualizováno

Irácká armáda ve čtvrtek oznámila, že dobyla centrum Havídže, která byla poslední městskou baštou radikálů z Islámského státu. Uvedla to agentura AFP.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Irácká armáda dobyla z rukou IS HavídžuVideo: Reuters

 
Článek

Armáda zahájila osvobozovací operaci před dvěma týdny. Město nacházející se západně od Kirkúku, zhruba 240 kilometrů severně od hlavního města Bagdádu, dobývala s podporou kurdských pešmergů, vlastního letectva i letectva Spojených států. Nálety začaly už počátkem září.

Plány dobýt Havídžu komplikovaly spory mezi iráckou armádou, šíitskými ozbrojenými skupinami a kurdskými silami, jelikož do jejich příprav vstoupilo referendum o osamostatnění, které na území Kurdistánu, ale i na územích dobytých na Islámském státu vypsalo kurdské vedení.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Z Havídži prchají civilistéVideo: Reuters

Kurdové hlasovali pro nezávislost, kterou ale nechce dopustit ani Bagdád, ani okolní země v čele s Tureckem a Íránem. Kurdskou samostatnost ale podpořil Izrael. [celá zpráva]

Foto: , Reuters

Irácká armáda a šíitské jednotky před Havídžou

Samozvaný Islámský stát vznikl v roce 2014 poté, co sunnitští extremisté získali kontrolu nad značnou částí severního a západního Iráku. Fakticky se zhroutil letos v červenci, když se iráckým silám s podporou Američanů podařilo znovu získat kontrolu nad druhým největším městem Mosulem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám