Hlavní obsah

Írán otestoval kosmickou raketu a otevřel vesmírné středisko

– Teherán • Aktualizováno

Írán ve čtvrtek úspěšně otestoval kosmický nosič Simorgh (Fénix), který bude určen k vynášení družic do výše 500 km, uvedla íránská státní televize. Vynesla blíže neupřesněný satelit. Současně s testem rakety bylo otevřeno nové íránské kosmické středisko.

Foto: Profimedia.cz

Íránská raketa Simorgh vystavená loni v Teheránu

Článek

„Vesmírné centrum imáma Chomejního bylo slavnostně otevřeno úspěšným testováním nosné rakety Simorgh,” uvedla íránská televize. „Simorgh může vynést družici o hmotnosti do 250 kg na oběžnou dráhu ve výšce 500 km.”

Samo středisko je na místě íránského prvního kosmodromu. Má být schopno plně zvládat vypouštění satelitů na nízkou oběžnou dráhu, uvedla íránská agentura Tasmin.

Test byl proveden v domě, kdy Írán čelí kritice ze strany USA kvůli rozvoji svého raketového programu. Podobné testy kosmických nosičů jsou však po uzavření dohody o íránském jaderném programu z roku 2015 legální, uvedla agentura AP.

Představitelé Spojených států nicméně tvrdí, že íránský krok je v rozporu s duchem dohody, která předpokládala, že Írán omezí svůj program obohacování uranu výměnou za zrušení hospodářských sankcí. Kosmické rakety ale mohou sloužit i k ověřování technologie použitelné u vojenských balistických raket dlouhého doletu. USA byly letos 8. března zneklidněny vypuštěním balistické rakety Kadr.

Už před sedmi lety

Existenci kosmické rakety Simorgh oznámil 3. února 2010 tehdejší prezident Mamhúd Ahmadínežád při prvním výročí vypuštění prvního vlastního íránského satelitu. Poprvé měl raketa odstartovat už v roce 2010. Loni v únoru byla vystavena v Teheránu při příležitosti oslav 37. výročí islámské revoluce.

Írán vypouští družice pravidelně už několik let. Do vesmíru dokonce poslal živé tvory.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám