Hlavní obsah

Polovina Rakky je osvobozena, tvrdí SOHR. Islámský stát ztrácí hlavní město

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rakka

Bojovníci arabsko-kurdské koalice, kterou ze vzduchu podporuje mezinárodní koalice v čele se Spojenými státy, už dobyli polovinu severosyrského města Rakka. Tvrdí to organizace SOHR, která situaci v zemi sleduje z Londýna, napsala ve čtvrtek agentura AFP. Při náletech mezinárodní koalice podle SOHR zemřelo ve středu v Rakce 29 civilistů.

Foto: Hussein Malla, ČTK/AP

Příslušníci Syrských demokratických sil procházejí Rakkou.

Článek

„Syrské demokratické síly (SDF) mají navzdory tvrdému odporu organizace Islámský stát (IS) nyní pod kontrolou padesát procent města Rakka,” oznámil šéf SOHR Ramí Abdar Rahmán.

Jednotky SDF, jejichž členy jsou Arabové i Kurdové, poprvé vstoupily do severosyrského města na počátku června poté, co se jim ho podařilo prakticky obklíčit. Rakka je baštou a de facto hlavním městem teroristické organizace IS v Sýrii.

Operace Hněv Eufratu začala v listopadu

Širší ofenzíva s cílem dobýt Rakku pod názvem Hněv Eufratu začala loni v listopadu. Nejprve jednotky dobývaly okolní regiony v provincii. Vzdušnou a pozemní logistickou podporu včetně dodávek potřebných zbraní a munice zajišťují USA a jejich spojenci – západní i regionální.

Podle mezinárodní koalice bojující proti IS se v současnosti v Rakce zdržuje asi 2500 členů organizace IS. Ve městě podle odhadů OSN uvízlo zhruba 20 tisíc až 50 tisíc civilistů.

Reklama

Výběr článků

Načítám