Hlavní obsah

Za vraždu prokurátora odsoudili v Egyptě k smrti 28 lidí

Soud v Káhiře v sobotu vynesl trest smrti nad 28 lidmi pro jejich podíl na vraždě někdejšího bývalého generálního prokurátora Hišáma Barakáta. Jak informovala agentura DPA, dalších 38 osob byl odsouzeno k doživotnímu vězení.

Foto: Amr Abdallah Dalsh, Reuters

Policejní důstojníci dohlížející v soudní síni na obviněné

Článek

Tresty smrti soud doporučil minulý měsíc a velký muftí, nejvyšší náboženská autorita Egypta, je schválil. Odsouzení se proti nim mohou odvolat.

Generální prokurátor Barakát zahynul v roce 2015 na následky zranění, jež utrpěl při pumovém útoku. Dohlížel na procesy s tisícovkami islamistů a atentát se označoval za první útok na takto vysoce postaveného egyptského činitele za posledních 25 let.

Egypt pak zpřísnil protiteroristické zákony a rozšířil pravomoci policie. Podle egyptského ministerstva vnitra atentát naplánovali islamisté z Muslimského bratrstva a palestinského Hamásu, avšak obě skupiny to popřely.

Ministerstvo vnitra loni zveřejnilo video se záznamy přiznání několika mladíků. Tvrdili na něm, že je v palestinské Gaze vycvičili členové vládnoucího radikálního hnutí Hamás. Před soudem ale někteří výpověď změnili a uvedli, že byli k doznání donuceni mučením.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám