Hlavní obsah

Izrael po více než 20 letech postaví na okupovaném území novou osadu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalém
Aktualizováno

Izraelská vláda jednomyslně schválila výstavbu nové židovské osady na okupovaném Západním břehu Jordánu po více než 20 letech. Osada má být novým domovem pro obyvatele nedávno zrušené osady Amona. Uvedl to server deníku Ha’arec.

Foto: Amir Cohen, Reuters

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Článek

Osada, jejíž vybudování premiér Benjamin Netanjahu slíbil obyvatelům Amony před několika měsíci, vyroste v blízkosti sídliště Šiloh. Netanjahu navíc na bezpečnostní radě ve čtvrtek v noci řekl, že ve stávajících osadách přibude 2000 nových bytových jednotek. Jedná se o byty, o nichž Netanjahuova kancelář informovala před dvěma měsíci, nyní premiér potvrdil, že pro výstavbu bude dost pozemků.

Osady vznikly na okupovaných územích v rozporu s mezinárodním právem a Izrael za to sklízí kritiku. Oponenti navíc poukazují, že výstavba na palestinských územích ohrožuje ideu dvoustátního řešení konfliktu mezi Izraelci a Palestinci.

Proti výstavbě nových osad se před dvěma týdny vymezil i americký prezident Donald Trump, i když na rozdíl od svých předchůdců uvedl, že stávající osady podle něj mírový proces neohrožují. Podle zdrojů izraelského listu Ha’arec ale Netanjahu zastával názor, že z politického hlediska nemůže couvnout.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám