Hlavní obsah

V Egyptě přibývá útoků na křesťany, na Sinaji jich zabili sedm

– Káhira

Ve městě Aríš na severu Sinaje byl ve čtvrtek zavražděn koptský křesťan a jeho dcera. Počet zavražděných koptů tak za měsíc stoupl na sedm, uvedla tisková agentura AP. Stoupenci Islámského státu v Egyptě tento týden zveřejnili video, ve kterém hrozí, že znásobí útoky na křesťany. Stovky lidí ze strachu o svůj život z oblasti prchají.

Foto: Amr Abdallah Dalsh, Reuters

Egyptské bitevní vrtulníky Apache nad Sinají

Článek

Radikálové ve čtvrtek zastřelili instalatéra před manželkou a dětmi v jeho domě. Dceru mu unesli, ubodali a nechali před policejní stanicí, řekl AP místní farář, jehož výpověď úřady zatím oficiálně nepotvrdily.

Ve středu stoupenci IS v Aríši zastřelili muže a upálili jeho syna. Další tři kopty v regionu radikálové zastřelili v předešlých týdnech.

Radikálové zveřejnili v pondělí video, v němž hrozí, že znásobí své útoky na křesťany. Už v prosinci si bombový útok na koptský kostel v Káhiře vyžádal životy 27 lidí. Na videu ho označili za „pouhé předznamenání toho, co koptské křesťany čeká”. Skupina ve videu vyměnila své dosavadní logo za nové, místo názvu „Sinajský vilaját ” na něm byl nápis „Islámský stát v Egyptě”.

Koptští křesťané patří k nejstarším křesťanským komunitám na světě a tvoří asi deset procent egyptské populace. Radikálové znásobili útoky na kopty, když armáda v roce 2013 svrhla někdejšího islamistického prezidenta Muhammada Mursího.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám