Hlavní obsah

Boje v Jemenu zesílily, na Saúdskou Arábii dopadla další raketa

Aden

V Jemenu se o víkendu přiostřily boje. Tvrdé jsou zejména v přístavu Hudajdá. Saúdskými Araby vedená koalice v pondělí popřela, že ve městě vyhlásila vojenskou zónu a vyzvala obyvatele, aby se jí vyhnuli. Vzbouření šíité v neděli opět ostřelovali Saúdskou Arábii.

Foto: Mohamed Al-Sayaghi, Reuters

Vybombardovaný dům v hlavním městě Saná

Článek

Boje o přístav zintenzivnily, když jemenská armáda minulý týden dobyla s pomocí arabských spojenců vedených Rijádem přístav Muchá, který leží jižně od Hudajdy.

Na rostoucí nebezpečí v tomto rudomořském přístavním městě už o víkendu upozornila OSN, když oznámila, že sílící nálety ohrožují civilisty a komplikují dodávky humanitární pomoci.

Po zesílení operací u Hudajdy začali jemenští vzbouřenci opět ostřelovat Saúdskou Arábii. Jimi vypálená raketa v neděli zasáhla Ardu, řekl saúdské tiskové kanceláři mluvčí saúdskoarabského ministerstva obrany Jahja Katani, který dodal: „V důsledku toho byl zabit Pákistánec.“

Foto: Naif Rahma, Reuters

Auto zasažené při saúdském náletu na provincii Saada

Saúdská Arábie a další arabské země od března 2015 podporují regulérní jemenskou vládu prezidenta Abdara Mansúra Hádího. Toho zatlačili menšinoví šíitští Húsíové ve spolupráci s příznivci předchozího prezidenta Alího Abdalláha Sáliha.

Občanská válka v zemi trvá od roku 2014 a dosud si vyžádala na 10 000 obětí. Vládní jednotky mají nyní pod kontrolou zhruba 70 procent území na jihu a východě země, povstalci ovládají severozápad včetně metropole Saná a Hudajdy.

Boje mezi silami věrnými prezidentovi

Dočasným sídlem vládních úřadů je proto nyní Aden. Tam ale o víkendu propukly boje mezi dvěma jednotkami věrnými prezidentovi Hádímu. Velitel jižní brigády Sálih Amirí odmítl přijmout rozkaz, že má letiště vydat do rukou jiné provládní jednotky.

Foto: Reuters

Auto zničené při útoku bitevní helikoptéry Apache na adenském letišti

Na letišti propukly boje, do kterých zasáhl i bitevní vrtulník AH-64 Apache Saúdy vedené koalice. Palbou zasáhl vozidlo s ochrankou letiště a tři její příslušníky zabil, uvedla agentura Reuters. Střet ukazuje na nejednotnost vládních sil.

Chaosu v Jemenu navíc využívají muslimští radikálové z Islámského státu a Al-Káidy. Její bojovníci útočí hlavně na vládní jednotky a snaží se dobývat území na jihu země.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám