Hlavní obsah

Izrael postaví další 3000 bytů na Západním břehu Jordánu

– Jeruzalém

Izraelské ministerstvo obrany ve středu oznámilo plán výstavby dalších 3000 bytových jednotek na okupovaném Západním břehu Jordánu. Od nástupu amerického prezidenta Donalda Trumpa je to už třetí oznámený plán výstavby na palestinských územích, upozornil server BBC. Palestinská strana varovala, že to ohrožuje mírové vyhlídky.

Foto: Ronen Zvulun, Reuters

Výstavba na okupovaném území

Článek

Izraelská vláda před pár dny oznámila záměr postavit 2500 nových bytů na západním břehu a 550 dalších ve východním Jeruzalémě. Nově má podle izraelské obrany přibýt dalších 3000 bytových jednotek, které mají uspokojit poptávku po bydlení a zajistit „návrat normálního života“.

Výstavbu na okupovaných územích považuje mezinárodní společenství za protiprávní. Nový prezident USA Donald Trump ale naznačil, že mu výstavba nevadí, a novou na rozdíl od svého předchůdce Baracka Obamy neodsoudil.

Zástupce Organizace pro osvobození Palestiny Hanan Ašráví varoval, že „Izrael svoji ilegální činnost vystupňuje“, což podle něj „signalizuje konec“ vůle ke dvoustátnímu řešení konfliktu mezi Izraelem a Palestinci.

Ve zhruba 140 osadách na územích, které Izrael zabral po válce v roce 1967, žije více než půl miliónu Židů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám