Hlavní obsah

Izrael omezil diplomatické styky s Británií a dalšími zeměmi

– Jeruzalém

Izrael v úterý omezil diplomatické styky s deseti zeměmi, které hlasovaly v Radě bezpečnosti pro rezoluci odsuzující budování židovských osad na okupovaném Západním břehu Jordánu. Jsou mezi nimi mimo jiné Velká Británie, Francie, Rusko, Španělsko a Japonsko.

Foto: Ammar Awad, Reuters

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Článek

Dalšími zeměmi, jichž se to týká, jsou Čína, Ukrajina, Egypt, Angola a Uruguay. Mluvčí ministerstva zahraničí Emmanuel Nahshon v úterý oznámil, že Izrael „omezil své kontakty s deseti příslušnými velvyslanectvími, stejně jako cesty představitelů Izraele do těchto zemí, dokud se rozhodnutí nezmění”.

Kvůli rezoluci kritizoval v neděli izraelský premiér Benjamin Netanjahu Bílý dům. „Nemáme žádné pochybnosti, že Obamova administrativa to iniciovala, stála za tím, koordinovala znění a požadovala, aby prošlo,“ řekl.

Spojené státy sice rezoluci nepodpořily, ale nepoužily svého práva veta. To nevyužily ani Francie, Rusko, Británie a Čína. Rezoluci v patnáctičlenné Radě prosadil Nový Zéland, Malajsie, Venezuela a Senegal.

Palestinci požadují vytvoření svého státu na okupovaných územích, která Izrael obsadil v šestidenní válce v roce 1967. Přestože to mezinárodní právo zakazuje, na obsazeném cizím území budoval židovské osady a anektoval východní Jeruzalém.

Reklama

Výběr článků

Načítám