Hlavní obsah

Požáry v Izraeli se přiblížily k Jeruzalému, Arabové na sítích oslavují

Jeruzalém

V Izraeli pokračuje úsilí uhasit požáry, které od úterý hoří na několika místech země. Nově v noci na pátek začalo hořet v Bejt Meiru u Jeruzaléma, kde oheň vážně poškodil deset domů. Police se podle izraelských médií stále více kloní k tomu, že část požárů byla založena úmyslně s politickým motivem. Mnozí Palestinci a Arabové na sociálních sítích izraelské těžkosti bez uzardění oslavují.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Izrael sužují rozsáhlé lesní požáryVideo: Reuters

 
Článek

Podle policie bylo dosud v souvislosti se žhářstvím zadrženo 12 osob, nově v noci na pátek tři lidé spojovaní se zažehnutím ohně v Bejt Meiru. Lidé z nejohroženějších domů tam byli evakuováni, nikomu z nich se nic nestalo.

Izraelská televize uvedla, že ve čtvrtek večer v zemi hořelo na 200 místech.

V pobřežní Haifě bylo evakuováno na 75 tisíc osob a dalších několik set lidí na jiných místech. V noci na pátek ministr pro vnitřní bezpečnost Gilad Erdan řekl, že v Haifě je „situace pod kontrolou”. Evakuovaní se tam začali postupně vracet domů.

Kvůli dýchacím potížím bylo ošetřeno 90 lidí, ale nemocnice zůstávají v pohotovosti. Pouze jeden člověk utrpěl zranění.

Foto: Ammar Awad, Reuters

Požár u Nadžáfu

Z vyšetřování postupně vychází najevo, že část požárů byla založena úmyslně, což je případ města Zichron Jaakov u Haify. Police v tomto případě o úmyslu nepochybuje. Mezi zadrženými je i muž, který na Facebooku podněcoval ke žhářství.

Jeden z požárů se v pátek odpoledne rozšířil i směrem k vesnici Nataf na předměstí Jeruzaléma. Místní úřady kvůli tomu evakuovaly všechny tamní obyvatele. Jeden ze svědků uvedl, že požár způsobila zápalná bomba, která přilétla ze sousední arabské vesnice.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Izrael spalují požáryVideo: Reuters

Palestinské vedení se proti podobným nařčením ohradilo a uvedlo, že Izraelci situaci politicky zneužívají k  tažení proti Palestincům.

Arabové oslavují

Jak ale upozornil britský deník The Independent, tisíce Palestinců a Arabů na sociálních sítích otevřeně oslavují. Vynořily se i skupiny a hashtagy nazývané Tel Aviv hoří či Izrael hoří a rychle získaly příznivce.

Pobouření v Izraeli vyvolal šajch Mišárí Al-Afásí Rašíd z kuvajtské Velké mešity, který na Twitteru popřál: „Ohni všechno nejlepší“. Za necelých 24 hodin byl tento vzkaz sdílen více než 20tisíckrát.

Na to, že mnozí Palestinci a Arabové požáry oslavují, upozornil i úřad izraelského premiéra Benjamina Netanjahua.

Zdaleka ne všichni Palestinci se ale k živlu staví takto, pomoci s hašením mají i čtyři palestinské hasičské jednotky. Izraelcům už pomáhají také Rusko, Turecko, Řecko, Itálie, Chorvatsko a Kypr.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám