Hlavní obsah

Iráčanku rok znásilňovali bojovníci Islámského státu, počala dítě a nechá si ho

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mosul

Iráčanka Umm Al'aa je už ve svých čtyřiceti letech babičkou, čeká ale další dítě po opakovaném znásilnění únoscem a trýznitelem. Přes všechny útrapy si chce dítě nechat a je rozhodnuta, že svému synovi nikdy nepoví, kdo je jeho skutečným otcem.

Foto: Zohra Bensemra, Reuters

Osvobozené ženy v Mosulu. Ilustrační foto

Článek

„Neřeknu mu, kdo je jeho otec. Že byl jeho otec od Islámského státu. Je to můj syn, nepatří Islámskému státu,“ vysvětluje své pohnutky osvobozená Iráčanka.

Rozhodnuta dítě odnosit a porodit je přesto, že byla vystavena nelidskému zacházení, vězněna v úděsných podmínkách a opakovaně znásilňována.

Začalo to v roce 2014, když bojovníci samozvaného chalífátu obsadili irácký Mosul, kde Umm Al'aa se svou dcerou bydlely. Utiskovatelé do jejich domu chodili často, aby je zastrašili a podrobili si je.

Jednou přišli, zmlátili dceru, strhli jí šátek i oblečení a chtěli ji znásilnit, velitel jim to však nedovolil. „Chceme tu matku,“ řekl prý. Pak skupina džihádistů odešla, starší Iráčanku si ale po několika dnech našli a unesli ji. V první chvíli si myslela, že ji čeká jistá smrt. Mýlila se. „Budeš naší otrokyní,“ oznámili jí stroze teroristé.

V zajetí Islámského státu žila Umm Al'aa více než rok. „Zkoušela jsem vzdorovat. Hodně jsem brečela, moc mě bili, ale nemohla jsem nic dělat. Žila jsem jako mrtvý člověk, s tím rozdílem, že mě nezabili,“ líčila CNN.

Když přišlo osvobození, byla už těhotná a čekala syna. Pojmenuje ho Mohamed. Po své manželovi, který bojoval proti Islámskému státu a padnul v úterý na předměstí Mosulu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám