Hlavní obsah

Irácké jednotky ovládly státní televizi v Mosulu

Mosul/Bagdád
Aktualizováno

Irácké jednotky postupně pronikají do Mosulu a ovládly budovu státní televize. Už v pondělí se dostaly od východu do čtvrti Karama, když obklíčily vesnici Gogdžali. Podle BBC také vojska postoupila k městu od jihu. Naopak na severu čelí irácké síly tvrdému odporu ze strany takzvaného Islámského státu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Irácké jednotky svádí tvrdé boje s IS u GogdžaliVideo: AP

 
Článek

Ovládnutí sídla televize je prvním ziskem důležité budovy ve městě.

Reportér BBC, který doprovází elitní irácké protiteroristické síly, uvedl, že čelí tvrdému odporu a silné palbě z ručních zbraní, kulometů a granátometů. Také u budovy televize se podle generála Sámího Aridího tvrdě bojuje.

Podle velitele protiteroristických sil generálmajora Maana Saadího přesunul Islámský stát posily do čtvrtí Intisar a Karama, uvedla CNN. Do druhé zmíněné pronikly irácké jednotky už v pondělí. [celá zpráva]

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Irácká armáda osvobodila město Bazmaia z rukou Islámského státuVideo: Reuters

Podle CNN postupující příslušníci cítí štiplavý pach korditu a pach ze spálených pneumatik. Ty radikálové zapalují, aby dým halil město a bránil vizuálnímu zaměřování.

Předsunuté irácké jednotky podporuje jak koaliční letectvo, tak dělostřelectvo. Přesunu dalších posil ale brání to, že na hlavní přístupové cestě jsou mohutné betonové zátarasy.

Foto: Marko Drobnjakovic, ČTK/AP

Humvee iráckých protiteroristických jednotek v Bazwaji

Když se v pondělí propracovaly irácké síly k okraji města a začaly do něj pronikat, premiér Hajdár Abádí vyzval bojovníky Islámského státu, aby se vzdali: „Není jak uniknout, buď se vzdáte, nebo zemřete.“

Podle něj by armáda měla „uříznout hadovi hlavu“ a osvobodit lidi uvězněné v Mosulu od „brutální vlády Islámského státu“.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Irácké šíitské milice se od jihu blíží k MosuluVideo: Reuters

Do operace s cílem osvobodit Mosul je zapojeno na 50 000 vojáků a příslušníků různých milicí. Hlavní tíhu bojů nesou irácké protiteroristické milice, podporované armádními jednotkami. K městu se též přiblížili kurdští pešmergové, kteří ale už dříve dali najevo, že do samotného města nevstoupí.

Od západu postupují k městu i šíitské milice, které vůbec neměly být do operace zapojeny. Jejich úkolem je zabránit tomu, aby se bojovníci Islámského státu mohli z města přesunout na západ do Sýrie. Nyní však operují i jižně od města.

Foto: Reuters

Obrněný transportér BMP iráckých šíitských milicí PMF jižně od Mosulu

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám