Hlavní obsah

Irácké síly dobyly zpět Rutbu, u Mosulu přibývá uprchlíků

– Bagdád

Irácká armáda podle agentury Reuters oznámila, že ve středu získala plnou kontrolu nad městem Rutba na západě země. Ještě v úterý přitom polovinu města držel Islámský stát (IS), který na oblast zaútočil v neděli večer. Rutba leží poblíž irácké hranice se Sýrií a Jordánskem.

Foto: Khalid Mohammed, ČTK/AP

Kolona humvee iráckých elitních protiteroristických sil

Článek

„Jednotky Anbárského operačního velitelství nyní zcela kontrolují oblast Rutby a stíhají zbylé teroristy z Daíše,“ uvedla armáda, přičemž pro Islámský stát použila arabského akronymu Daíš.

Podobně se pro zpravodaje jordánské agentury Petra vyjádřil i guvernér provincie Anbár Suhain Ravi s tím, že na osvobození se kromě vládních sil podíleli i kmenoví bojovníci, společně zaútočili na městské čtvrtě, které držel Islámský stát.

Radikálům se podařilo při překvapivém výpadu ovládnout už v pondělí třetinu města a v úterý podniknout do centra a obsadit radnici. [celá zpráva]

Islámský stát se k situaci v Rutbě nevyjádřil. Počet obětí bojů zveřejněn nebyl.

Rutba patřila k centrům sunnitského odboje proti šíitské vládě, která se ujala moci po svržení bývalého prezidenta Saddáma Husajna v roce 2003. Islámský stát ji ovládl na konci června 2014 a letos v květnu z ní byl vytlačen.

Útěk z Mosulu

Na Rutbu IS zaútočil stejně jako na Kirkúk a Sindžár, aby otupil ostří operace proti Mosulu, odkud už utíkají obyvatelé. Irácké úřady v úterý zaregistrovaly rekordní počet uprchlíků 3300 lidí. Od zahájení bojů před devíti dny uprchlo z města podle OSN přes 8900 lidí.

Foto: David Ryneš, Novinky

Speciální jednotky irácké armády převezly více než 1000 obyvatel vesnic v blízkosti města Mosul do tábora u Chazaru. Jejich vesnice byly příliš blízko bojové linie.

Podle nejmenovaného iráckého generála se IS stáhl i z města Šúra a přesunuli se do Mosulu. S sebou vzali civilisty, které používají jako lidské štíty, a v oblasti nechali nastražené výbušniny, aby zpomalili postup irácké armády. „Tyto malé vesnice pro ně nemají takovou hodnotu, Mosul je mnohem důležitější. Nechtějí plýtvat svou energií,” uvedl irácký generál.

Mluvčí vysokého komisaře OSN pro lidská práva Rupert Colville varoval, že IS převáží do Mosulu z blízkého okolí vesničany a dělá z nich lidské štíty. Několik žen a dívek podle něj bojovníci IS postříleli, protože zaostávaly při přesunu za ostatními.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám