Hlavní obsah

Islámský stát zaútočil na Sindžár, Kurdové ale teroristy odrazili

– Sindžár

Kurdské jednotky zastavily útok radikálů z Islámského státu (IS) v severoiráckém Sindžáru. V pondělí to oznámily zdroje z provincie Ninive, kde toto středisko komunity jezídů leží. Irácké úřady také oznámily, že se podařilo porazit radikály v kurdském Kirkúku.

Foto: Profimedia.cz

Snímek z bitvy o Sindžár

Článek

Islámský stát na obou místech rozpoutal boje, aby odlákal irácké vojáky a jejich kurdské spojence z hlavní mosulské fronty. Bitva o Mosul začala 17. října.

Islámský stát ve svém prohlášení zveřejněném na internetu oznámil, že zaútočil na pozice kurdských pešmergů u západního vjezdu do Sindžáru.

Místní starosta Mahma Xelil přiznal, že to byl nejprudší úder na město od roku 2014, kdy IS začal zabírat sever Iráku. Radikálové tehdy v Sindžáru pozabíjeli muže, unesli děti a z žen nadělali otrokyně. Kurdové oblast vybojovali zpět před rokem.

Podle Xelila v dvouhodinovém boji padlo 15 členů IS a Kurdové také zničili několik jejich automobilů. Mezi pešmergy jsou dva ranění.

V Kirkúku útočily spící buňky 

V pátek IS rozpoutal útoky v kurdském městě Kirkúk, které leží asi 170 kilometrů od Mosulu. Guvernér stejnojmenné provincie oznámil, že irácké jednotky s útočníky skoncovaly a že v bojích padlo 74 radikálů. „Skončilo to a život se vrátil do normálu,” řekl guvernér Nadžmaddín Kárín.

Velitel útočníků byl podle něj zatčen a při výslechu přiznal, že do operace v Kirkúku Islámský stát nasadil stovku lidí ze spících buněk této organizace. Podle iráckých úřadů boje trvaly tři dny a musel být vyhlášen zákaz nočního vycházení. Kromě členů IS padlo dalších 46 lidí, z nichž většina byli vojáci a policisté.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám