Hlavní obsah

Islámský stát rozdrtil spiknutí v Mosulu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bagdád/Anakara

Islámský stát rozdrtil v Mosulu spiknutí, které vedl jeden z jeho velitelů, jenž se rozhodl změnit stranu. Velitel chtěl vyvolat ve městě povstání a vydat je irácké armádě, aby zabránil krvavé bitvě. Ta by měla podle Turecka vypuknout v nejbližších dnech. V souvislosti se spiknutím, odhaleným minulý týden, bylo popraveno 58 osob.

Foto: Reuters

Hlídka Islámského státu v Mosulu

Článek

Zprávu o potlačení spiknutí přinesla v pátek agentura Reuters s odvoláním na místní obyvatele a irácké síly. Američané zprávu nepotvrdili ani nevyvrátili.

Podle obyvatel, kterým se podařilo dostat na několik míst ve městě, kde je mobilní signál, spiklence utopili. Jejich těla byla naházena do hromadného hrobu v pustině za městem.

Seznam osmapadesáti jmen popravených spiklenců byl předán nemocnici, aby informovala rodiny. Těla však předána nebyla. „Někteří příbuzní popravených vyslali staré ženy, aby požádaly o těla. Daíš (arabský akronym Islámského státu – pozn. red.) je pokáral a řekl jim – žádná těla, žádné hroby, protože tito zrádci jsou odpadlíci, a ty je zakázáno pohřbívat na muslimských hřbitovech,“ řekl příbuzný jednoho popraveného.

Popraven byl i strůjce spiknutí, poradce chalífy abú Bakra Bagdádího, uvedlo pět obyvatel města. Agentura Reuters neuvedla jméno poradce, aby neohrozila jeho rodinu. Nezveřejnila ani jména informátorů z města.

Foto: Adam Schreck, ČTK/AP

Irácké speciální jednotky se chystají k útoku na Mosul ovládaný takzvaným Islámským státem.

Podle iráckého experta na Islámský stát Hišama Hašímího byli spiklenci zatčeni, když byl jeden z nich dopaden se zprávou v telefonu, která se zmiňovala o přepravě zbraní. Při výslechu přiznal, že zbraně jsou ukryty na třech místech a budou použity při povstání, které propukne, až se irácká armáda přiblíží k městu. Hašímí dodal, že tři domy, kde byly zbraně ukryty, prohledali příslušníci Islámského státu už čtvrtého října.

O spiklencích řekl mluvčí irácké protiteroristické služby Sabah Numani: „Byli to příslušníci Daíše, kteří se v Mosulu obrátili proti této skupině. Je to jasné znamení, že tato teroristická organizace začala ztrácet podporu nejen mezi obyvatelstvem, ale dokonce i u vlastních členů.“

Ve městě se na zdech a domech radikálů v poslední době objevilo nastříkané písmeno M z arabského slova značícího odpor. To znamená, že nechuť Mosulanů k Islámskému státu vzrůstá.

Islámský stát po spiknutí zostřil režim ve městě. Svým velitelům odebral i speciální průkazy, aby nemohli utéci z Mosulu se svými rodinami. Také jmenoval nového guvernéra Mosulu. Stal se jím Muhsín Abdal Karíma Oghlu, velitel jednotky sniperů, která patří k tvrdému jádru vedení IS.

Ofenzíva na město

O dobytí Mosulu se hovoří od loňského jara, ofenzíva však byla opakovaně odkládána, protože jde o největší město v rukou IS. Nyní je však na spadnutí. Turecká tisková agentura Anadolu napsala, že pokud se nestane něco jiného, operace začne za několik dní. Opírala se o účastníky rozhovorů mezi Tureckem, USA a Irákem, kteří ofenzívu připravují.

Operaci budou komplikovat miny a nastražené nálože, které rozmístit Islámský stát ve městě i kolem něj. Vykopal v něm i mnoho tunelů, aby mohl vpadávat útočníkům do týlu.

Podle turecké agentury budou do boje zapojeni kromě vojáků irácké armády také oddíly iráckých Kurdů i jednotky, na jejichž výcviku se podílelo Turecko.

Foto: Adam Schreck, ČTK/AP

Kurdští pešmergové sledují oblast ovládanou takzvaným Islámským státem nedaleko Mosulu.

Turecko chce, aby se operace zúčastnili také jeho vojáci, což irácký premiér Hajdar Abádí odmítl. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan prohlásil, že turecká armáda nemůže být z operace vyloučena. Abádímu vzkázal, že jako níže postavený politik nemůže dávat rozkazy jemu coby prezidentovi, uvedla ČTK

Irák má výhrady i k působení turecké výcvikové jednotky na území Iráku na základně Bašika, kde je 2000 Turků. Po protestech jich muselo Turecko část stáhnout, podle Bagdádu jsou tam nezákonně, protože Irák je nepozval.

Reklama

Výběr článků

Načítám