Hlavní obsah

Palestinec vraždil v den, kdy měl nastoupit trest

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalém

Palestinský radikál zaútočil v neděli v Jeruzalémě. Zranil osm lidí, z nichž dva později zemřeli. Mezi oběťmi je i policista. Radikál byl zabit v přestřelce v den, kdy měl nastoupit do vězení odpykat si trest za předchozí útok.

Foto: Ronen Zvulun, Reuters

Izraelští policisté u prostříleného auta útočníka

Článek

Devětatřicetiletý Palestinec z Východního Jeruzaléma přijel autem kolem 10:30 k tramvajové zastávce plné lidí a zahájil palbu. „Terorista zahájil palbu na dva lidi, asi šedesátiletá žena utrpěla kritická zranění a muž byl zraněn vážně,“ uvedl mluvčí policie Micky Rosenfeld. Žena svým zraněním v nemocnici následně podlehla.

„Poté, co zastřelil dva civilisty, jel podezřelý se svým vozidlem do čtvrti Šejk Džarra, kam ho pronásledovali na motorkách dva policisté ze zvláštní hlídkové jednotky,“ dodal mluvčí. Pronásledovaný útočník narazil do dalšího vozidla, po němž vystoupil a začal střílet po policistech. „Vypálil na naše příslušníky, kteří palbu opětovali a teroristu zabili,“ řekl Rosenfeld.

Foto: Mahmoud Illean, ČTK/AP

Izraelští policisté na místě dopadení pachatele

Jednoho z policistů, kterému bylo 29 let, zasáhl zblízka do hlavy. I on podlehl kritickému zranění. Druhého zasáhl do nohy. Během přestřelky byla zasažena i jedna žena. Zbylí zranění jsou z auta, do něhož útočník narazil.

Palestinec měl podle listu Jerusalem Post v neděli nastoupit trest čtyř měsíců vězení za předchozí útok na policistu z dubna 2014. Tehdy se pokusil proniknout přes kontrolní stanoviště na Chrámovou horu. Když ho policista vyzval, aby odešel, udeřil jej pachatel do tváře. Pak byl zneškodněn. Po zadržení pravil prorocky: „Zapamatujete si moji tvář, ještě se potkáme.“

Foto: Mahmoud Illean, ČTK/AP

Izraelští policisté na místě nedělního útoku

Muž byl trestán už dříve za propagaci terorismu a násilí na Facebooku, kde vyzýval k vraždám Izraelců, zejména pak příslušníků ozbrojených sil.

Poslanec Jehuda Glick z pravicové strany Likud uvedl, že kdyby soudce lépe zvážil případ, mohlo se dnešní tragédii předejít.

Podle agentury AFP při násilí, které se od začátku loňského října na palestinských územích, v Jeruzalémě a Izraeli opět zintenzivnilo, přišlo o život 232 Palestinců, 34 Izraelců, dva Američané, jeden Súdánec a jeden Eritrejec. Většina zabitých Palestinců byli útočníci nebo osoby podezřelé z útoku, uvedla ČTK.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám