Hlavní obsah

Panika a vzpoura. Islámský stát má v Mosulu stále větší problémy

Bagdád

Islámský stát má stále víc práce s udržením své autority a pozic v druhém největším městě Iráku Mosulu. Napsal to list The Washington Post, podle něhož ve městě vznikla podzemní odbojová organizace a extremisté se v obavách nad ztrátou kontroly uchylují k stále častějším raziím a odvetám.

Foto: Ahmed Saad/File Photo, Reuters

Irácká armáda se u Mosulu připravuje na ofenzivu proti městu.

Článek

Deník zveřejnil video s nápisem na zdi u jedné z mosulských mešit. Na zeď někdo napsal písmeno m. Značí arabské slovo mukawama, tedy odpor. Podle listu za ním stojí opoziční hnutí Katáib al-Mosul (Mosulské brigády), s jehož zástupcem Washington Post hovořil.

„Daíš (arabský akronym Islámského státu - pozn. red.) v Mosulu oslabuje. Používá ale metody útlaku jako nahodilá zatýkání, aby ukázal, že situaci pořád kontroluje,“ uvedl. Atmosféra ve městě je podle něj „napjatá“ a bojovníci IS jsou „zmatení“.

Nápis se u mešity objevil před dvěma měsíci. Dobyvatelé města od té doby zatkli množství lidí a tři mladé muže podezřelé z členství v odboji před počmáranou zdí pro výstrahu „popravili“ kulkou do hlavy.

Před blížící se bitvou sílí obavy ze vzbouření

K městu se blíží irácká armáda podporovaná Američany a bojovníci IS se na to připravují. „Vím, že hloubí nové zákopy okolo města. S jejich hloubením nikdy nepřestali,“ vylíčil zdroj a doplnil, že se radikálové bojí vzbouření, která by mohla s armádním úderem přijít.

V severních, východních a jižních částech města vztyčili nové zábrany a betonové bloky v ulicích, aby mohli případně izolovat vzbouřenecké čtvrti. Mobilní sítě až na výjimky nefungují už půl druhého roku, před dvěma měsíci také Islámský stát zakázal internet, aby ven neunikaly žádné informace.

„Teď zatýkají bez vyšetřování, takto to dříve nebylo,“ potvrdil jeden irácký kmenový vůdce, který je pravidelně s lidmi v Mosulu ve spojení.

Islámský stát obsadil Mosul v červenci 2014. Irácký premiér Hajdar Abádí prohlašuje, že ho armáda získá zpět ještě letos. Vojsko nedávno vyrvalo Islámskému státu město Kajjára i s důležitou leteckou základnou. Kajjára se nachází 70 kilometrů jižně od Mosulu.

Americká armáda nyní prověřuje, zda tam během bojů na její příslušníky Islámský stát nevypálili raketu s bojovým plynem yperitem.

Irácké letectvo minulý týden shodilo na Mosul sedm miliónů letáků ohlašující obyvatelům, že se blíží úder.

Americká armáda odhaduje, že v Mosulu je 3000 až 4500 válečníků IS. Přípravy na ofenzivy ale komplikuje velké množství civilistů. Kolik jich je, to se přesně neví, ale OSN odhaduje, že z města více než milión lidí utekl. To je zhruba polovina jeho obyvatel.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám