Hlavní obsah

Jednotky Islámského státu vede Tádžik vycvičený Američany

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva Washington

Američany vycvičený velitel speciálních policejních jednotek v Tádžikistánu Gulmurod Chalimov se po zběhnutí stal jedním z vysokých velitelů Islámského státu. Podle ruských a íránských zdrojů v roli verbíře ruskojazyčných zahraničních bojovníků a ministra války nahradil Umara Šíšáního, který padl ”mučednickou smrtí” v jarních bojích.

Foto: Profimedia.cz

Gulmurod Chalimov

Článek

Aktuální povýšení Chalimova ale nebylo oficiálně oznámeno, prý proto, aby se okamžitě nestal terčem pro americké letouny. Americké ministerstvo zahraničí ho už loni zařadilo na seznam globálních teroristů a 31. srpna na jeho hlavu vypsalo odměnu tři milióny dolarů.

Chalimov loni v dubnu zběhl k Islámskému státu. V Tádžikistánu byl obviněn z vlastizrady. Přeběhnutí zdůvodnil Chalimov na videu, zveřejněném loni v květnu, nespokojeností s poměry panujícími na tádžickém ministerstvu vnitra včetně zákazu nosit muslimský oděv a provádět pět každodenních modliteb povinných pro muslimy.

Na videu dal rovněž najevo roztrpčení nad tádžicko-ruskými a rusko-americkými vztahy a vyzýval k boji proti USA, Rusku a Tádžikistánu. Přitom sám prošel výcvikem ruských i amerických zvláštních oddílů.

 Zná poslední taktiku boje proti terorismu

Jednačtyřicetiletý Chalimov, který vedl tři roky tádžické speciální jednotky a dostal řadu státních vyznamenání, prodělal americký výcvik. „Mezi lety 2003 a 2014 se plukovník Chalimov zúčastnil pěti protiteroristických výcvikových kurzů ve Spojených státech a v Tádžikistánu v rámci asistenčního programu ministerstva zahraničí pro diplomatickou bezpečnost a boj s terorismem,” potvrdila ruskému Sputniku mluvčí amerického ministerstva zahraničí Pooja Jhunjhunwalová.

CNN a The Washington Post dodaly, že se účastníci kurzů seznámili s poslední taktikou boje proti terorismu a vědí, jak zvládat krizové situace i jak se vyjednává s únosci.

Sám Chalimov ve videu přiznal, že byl dvakrát v USA, kde cvičil spolu se speciálními silami.

Podle amerického bezpečnostního experta Alona Ben-Meira v posledních letech vstoupilo do řad IS 200 až 500 Tádžiků.

Reklama

Výběr článků

Načítám