Hlavní obsah

Vůdci Islámského státu a jejich rodiny opouštějí Mosul, blíží se k němu irácká armáda

Bagdád

Vysocí představitelé Islámského státu a jejich rodiny prodali své majetky v Mosulu a opustili jej, když se k městu začaly přibližovat irácké jednotky. Řekl to v rozhovoru v noci na neděli irácký ministr obrany Chálid Ubajdí, kterého citovala agentura AFP.

Foto: Stringer/Files, Reuters

Bojovník Islámského státu v Mosulu

Článek

„Velký počet vůdců (IS) v Mosulu i se svými rodinami prodal své majetky a stáhl se k Sýrii,“ řekl Ubajdí v irácké státní televizi Al-Irakíja. Někteří se také pokusili proniknout do nedalekých kurdských oblastí.

Irácké jednotky pokračují v operacích, jejichž cílem je připravit půdu na ofenzívu proti Mosulu, což je poslední velké město v Iráku, které Islámský stát drží.

Dobytí původně dvoumiliónového města ale představuje náročný úkol a může vést k humanitární krizi. Podle Červeného kříže může kvůli jeho dobývání v následujících měsících ztratit svůj domov až milión Iráčanů.

Mosul dobyl Islámský stát v polovině roku 2014 při své velké ofenzívě na severu Iráku, kdy pronikl až do oblasti Bagdádu. Od té doby ale ztratil značnou část území, které držel. V Iráku je Mosul posledním velkým městem, které ovládá, když se podařilo dobýt Fallúdžu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám