Hlavní obsah

Izrael schválil výstavbu dalších osad na Západním břehu

Tel Aviv
Aktualizováno

Izrael schválil výstavbu dalších 800 bytů v osadách na okupovaném Západním břehu Jordánu. Podle zprávy izraelského deníku Haarec, který se odvolává na anonymní zdroj z vlády, se počítá se stavbou 560 bytů ve velké osadě Maale Adumin, dalších 140 bytů má vzniknout v osadě Ramot a stovka bytů v osadách Bar Homa a Pisgat Zeev.

Foto: Darren Whiteside , Reuters

Stavba nových bytů v židovské osadě. Ilustrační foto

Článek

Izrael staví sídliště pro své občany na okupovaném Západním břehu v rozporu s mezinárodním právem. Žije v nich přes 300 tisíc Izraelců. Palestinci a většina světa tyto vesnice považují za překážku dohody o budoucí Palestině.

Nejvíc se buduje ve velkých blocích osad, jež jsou na hranici mezi Izraelem a Západním břehem, Izrael počítá s tím, že v případě dohody o Palestině budou tyto lokality přiřazeny k jeho území. Menší osady ale existují také ve vnitrozemí Západního břehu a rovněž na jeho východní hranici u řeky Jordánu.

Kromě výstavby na Západním břehu se podle Haarecu hovoří i o stavbě nových bytů v jihojeruzalémské arabské čtvrti Bajt Safáfa.

Související témata:

Foto: Jiří Roškot, Právo

Islámská svatyně na Chrámové hoře: Skalní dóm, a skála, na níž byl v 7. století postaven, je nejznámější pamětihodností Jeruzaléma.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám