Hlavní obsah

Irák ve spirále násilí. Šíitské milice osvobozující Fallúdžu mučí civilisty

– Bagdád

Šíitské milice, které pomáhají irácké armádě dobýt město Fallúdža ovládané Islámským státem, se dopouštějí zločinů na sunnitských civilistech. Tvrdí to zástupce vlády provincie Anbárb šajch Radži Isáví, který vyzval vládu, aby to vyšetřila. Podobná obvinění na adresu šíitských milicí se objevila už loni během ofenzivy u Tikrítu.

Foto: Thaier Al-Sudani, Reuters

Bojovník šíitské milice Badr v dobyté Saklavíji

Článek

Šíitské milice útočící na Fallúdžu podle Isávího zadržely ve městě Saklavíja 605 civilistů a mučily je. Čtyři lidé následkům svých zranění podlehli a několik dalších je v nemocnici a jejich stav je kritický.

Na zveřejněném videu, které má ukazovat propuštěné vězně, je vidět muže, jimž zdravotníci ošetřují různá zranění na hlavě a v horní části těla. „Obviňovali nás, že jsme členové Daíše (Islámského státu - pozn. red.),“ uvedl jeden z nich a druhý dodal: „Bili mě po hlavě lopatou a obuškem. Tomu, kdo poprosil o vodu, vyhrožovali zabitím“.

Isávího citovala stanice BBC, která doplnila, že milice vstoupily do města ležícím zhruba sedm kilometrů severozápadně od Fallúdže o víkendu.

Isáví vyzval centrální vládu, aby záležitost vyšetřila. Šíitští bojovníci nařčení popírají, přesto Bagdád oznámil, že budou z akce u Fallúdže staženi.

Související téma

Foto: Reuters

BEZ KOMENTÁŘE: Kurdsko-arabské jednotky se chystají na Rakku

Šíitské milice byly opakovaně nařčeny z páchání zvěrstev. Odvolány byly i z loňské ofenzívy u Tikrítu poté, co se objevilo obvinění, že týrají vězně. Později se psalo, že šíitští dobrovolníci se stáhli na přímou žádost USA, které vládním silám poskytovaly vzdušnou podporu.

Reklama

Související články

V dobývané Fallúdži hrozí hladomor

Hlad panuje v obležené irácké Fallúdži držené Islámským státem, kterou se snaží dobýt irácké vládní síly. Uvedli to civilisté, kterým se z města podařilo...

Výběr článků

Načítám