Hlavní obsah

Z území ovládaných Islámským státem se šíří parazit rozežírající tkáň

– Mosul
Právo, Novinky, Rostislav Matulík

Otřesné hygienické podmínky na územích ovládaných Islámským státem a masivní migrace obyvatel z oblastí, kde se bojuje, způsobily rozšíření obávané tropické choroby do oblastí, kde se dříve nevyskytovala. Jde o kožní parazitické onemocnění způsobené prvoky z rodu Leishmania. Informoval o tom Daily Mail.

Foto: Profimedia.cz

Prvoci Leishmania způsobující leishmaniózu

Článek

Přenos na člověka probíhá bodnutím krev sajícího hmyzu z tropického a subtropického pásu, který přežívá jen v oblastech s nočními teplotami okolo 27 až 28 stupňů Celsia.

V rozvojových a chudých zemích je leishmanióza rozšířenou nemocí, jež napadeným rozežírá pokožku a způsobuje velké otevřené rány.

Podle Daily Mailu nemoc původně zasáhla pouze oblast „metropole“ Islámského státu Rakky a měst Dajr az-Zaur a Hasaka. Spolu s vlnou běženců se už ale rozšířila i mimo Sýrii.

Nakažené dítě

„Rozvrácené zdravotnictví a kontaminovaná voda jsou hlavními příčinami šíření nákazy,“ konstatoval Daily Mail. Kurdský Červený půlměsíc sice tvrdil, že epidemii řízeně vyvolal Islámský stát tím, že nechal v ulicích ležet mrtvá těla, experti na tropickou medicínu ale toto tvrzení vyvrátili.

Dramatický nárůst

V letech 2000 až 2012 Libanon ohlásil jen šest případů leishmaniózy. V roce 2013 však už to bylo 1033 případů, v drtivé většině mezi syrskými uprchlíky.

Nyní už je nákaza i v Turecku, Jemenu, Jordánsku, Iráku a na východě Libye.

„Není vyloučeno, že nemocní jsou už i na jihu Evropy,“ řekl Daily Mailu Waleed Al-Salem z liverpoolské Univerzity tropické medicíny.

Před občanskou válkou v Sýrii se dařilo řadu nebezpečných nemocí držet pod kontrolou, ačkoli leishmanióza je na seznamu Světové zdravotnické organizace (WHO) vedena mezi 17 opomíjenými tropickými chorobami.

Kožní leishmaniósa

Původce: Parazitický prvok rodu Leishmania

Způsob šíření:  Tropický krev sající hmyz

Inkubační doba: 2 až 8 týdnů

Příznaky infekce: Zpočátku běžný zánět (pupínek) v okolí místa bodnutí hmyzem. Později se ale tvoří léze, které mohou přejít do chronického stádia. Typické je tvoření zrohovatělých jizev po vyhojení zánětu

Následky: Kožní forma leishmaniózy není smrtelná, zůstávají po ní jizvy. Jiné typy leishmanií se mohou usazovat v játrech či jiných orgánech. Pokud se neléčí, vede tato forma nemoci ke smrti.

Experti zdůrazňují, že pro zastavení epidemie je klíčové včasné podchycení nákazy a zlepšení hygienických podmínek v uprchlických táborech.

Reklama

Výběr článků

Načítám