Hlavní obsah

Nový izraelský ministr obrany Lieberman nastoupil do funkce

Jeruzalém

Izrael má od pondělí oficiálně nového ministra obrany poté, co ultranacionalista Avigdor Lieberman po schválení parlamentem složil přísahu. Změny v kabinetu ohlásil premiér Benjamin Netanjahu už minulý týden, kdy do vlády přizval pravicovou stranu Izrael je náš domov. Lieberman nahradil Mošeho Jaalona, který měl spory s premiérem a některými dalšími členy vlády kvůli etice v armádě.

Foto: Ariel Schalit, ČTK/AP

Ministr obrany Avigdor Lieberman

Článek

Nový šéf obrany stranu ruských imigrantů Izrael je náš domov vede a patří k poměrně kontroverzním politikům. Jeho jmenování ostře kritizoval například přední člen koaliční centristické strany Kulanu Avi Gabai, který dokonce na protest složil funkci ministra pro ochranu životního prostředí.

Jaalon z vlády odešel kvůli neshodám týkajícím se etických principů armády. Jablkem sváru se stal zejména proces vedený s vojákem, který zastřelil na zemi ležícího palestinského útočníka, který už nikoho neohrožoval. Část ministrů vojáka brání, Jaalon patřil k těm, kdo apelovali na morální principy vojska a nezneužívání síly.

Reklama

Výběr článků

Načítám