Hlavní obsah

Ostatky cestujících z airbusu nesou stopy po výbuchu, oznámil expert. Šéf vyšetřovatelů to popřel

– Káhira • Aktualizováno

Ostatky cestujících ze zříceného airbusu nesvědčí o tom, že na palubě letu MS 804 z Paříže do Káhiry něco explodovalo, jak tvrdil zdroj agentury AP. Podle egyptských médií jeho informace popřel šéf vyšetřovatelů. AP se přitom odvolávala přímo na jednoho z expertů, který ohledával nalezené ostatky lidí z airbusu. Ten mluvil pod podmínkou anonymity.

Foto: ČTK/AP

Vylovená záchranná vesta z egyptského airbusu

Článek

„Cokoli zveřejněné na toto téma jsou zcela mylné a bezvýznamné domněnky, které nepocházejí z forenzního úřadu, citovala egyptská státní agentura MENA šéfa této organizace Hišáma Abdalhamída.

Zdroj agentury AP vycházel z objevených ostatků lidí, kteří byli na palubě airbusu. Všech osmdesát nalezených kusů těl je podle něj velice malých. Pozůstatky prý v márnici v Káhiře osobně ohledal.

„Není mezi nimi ani jedna větší kompaktní část,“ řekl nejmenovaný vyšetřovatel AP s tím, že logickým vysvětlením podle něj je, že na palubě došlo k výbuchu.

Podobný zmatek v informacích o havárii letounu se objevil už minulý čtvrtek, kdy aerolinky EgyptAir oznámily, že se ve Středozemním moři podařilo najít trosky letounu. Později to popřely. [celá zpráva]

Části letadla, osobní věci a ostatky lidí z paluby se povedlo najít až později. [celá zpráva]

Foto: Jan Kočvara, Novinky

Egyptské letadlo se zřítilo 290 kilometrů severně od Alexandrie

Příčinou havárie mohla být i technická závada. Stroj podle francouzských vyšetřovatelů vyslal krátce před pádem sérii varovných signálů o kouři na palubě a dalších možných selháních počítačového systému. Z těchto signálů ale není patrné, co bylo příčinou kouře. [celá zpráva]

Stopy po trhavině na ostatcích ani vylovených troskách podle zdrojů agentury Reuters nalezeny nebyly.

Rovněž nezávislý káhirský deník Al-Watan v úterý napsal s odvoláním na nejmenovaného forenzního experta, že letadlo vybuchlo, ale že ještě není jasné, zda explozi způsobila nastražená nálož nebo něco jiného.

Francouzský úřad bez komentáře

Francouzská média v pondělí psala, že odborníci se stále více přiklánějí k tomu, že za havárií je technická závada, k případnému teroristickému útoku se navíc dosud nikdo nepřihlásil.

Francouzský úřad pro bezpečnost civilního letectví (BEA) v úterý nechtěl podle AP komentovat žádné informace týkající se těl obětí. Do márnice v Káhiře bylo dosud převezeno 23 pytlů s pozůstatky, které se nyní experti pokusí za pomoci testů DNA identifikovat.

Černé skříňky hledá i ponorka

Na palubě Airbusu A320-200 směřujícího z Paříže do Káhiry bylo 56 pasažérů, sedm členů posádky a tři příslušníci bezpečnostních složek.

Stroj se zřítil ve čtvrtek krátce poté, co vstoupil do egyptského vzdušného prostoru nedaleko řeckého ostrova Karpathos.

Zmizení egyptského letadla:

Typ letounu: Airbus A320

Společnost: EgyptAir, let MS 804

Trasa: Paříž - Káhira

Počet lidí na palubě: 66

Start z Paříže: 19. května ve 23:09 z letiště Charlese de Gaulla

Plánovaný přílet: 3:15

Vstup do řeckého vzdušného prostoru: 1:24

Automatické hlášení ARCARS o kouři na toaletě: 2:26

Marná snaha o navázání rádiového spojení: 2:27

Čas zmizení z radarů: 2:29

Poslední automaticky vyslaný signál ARCARS: 2:29 (selhání systému ovládání)

Nouzový signál z polohového majáku nehody ELT:  2:36

Místo: 290 km severně od egyptského pobřeží

Trup letounu a takzvané černé skříňky se záznamy o letu dosud nalezeny nebyly. V moři po nich pátrá mimo jiné egyptská ponorka a francouzská hlídková loď. Pomoc při pátrání po troskách ale poskytli také Britové, Kypřané, Řekové a Američané.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám