Hlavní obsah

Evropa měla naivní pohled na migrační krizi, řekl Sobotka v Izraeli

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalém

Evropa nebyla připravena na migrační krizi a v jejím úvodu měla řadu naivních názorů na její příčiny. V neděli to řekl český premiér Bohuslav Sobotka při setkání s izraelským prezidentem Reuvenem Rivlinem v Jeruzalémě.

Foto: Radek Jozífek, ČTK

Český premiér Bohuslav Sobotka a izraelský prezident Reuven Rivlin (vpravo) se setkali 22. května Jeruzalémě.

Článek

Česká republika podle Sobotky situaci na Blízkém východě dlouhodobě sleduje a nejen díky vztahu s Izraelem jí rozumí lépe než řada partnerů v Evropské unii. „Znalost situace v regionu ČR hodně pomohla zaujímat realistické postoje v oblasti migrační krize,” řekl Sobotka.

Český premiér zdůraznil, že vazby s Izraelem sahají až do doby, než Izrael vznikl.

Před jednáním Sobotka řekl: „Nepochybně budeme diskutovat o bezpečnosti a obraně, ale i vědě a výzkumu, rozvíjí se i vzájemný obchod,” shrnul další body jednání. Sbližovat země mohou i pragmatické a praktické věci, jako například turistika, dodal.

Šestasedmdesátiletý Rivlin přivítal Sobotku a dalších sedm členů české vlády po poledni ve své rezidenci v Jeruzalémě. „Jako přátelé se shodneme na tom, že se někdy neshodneme, to je smysl přátelství. Moc oceňujeme váš přístup,” řekl Rivlin české delegaci. Bezpečnostní situaci v regionu Blízkého východu pak popsal jako chaotickou, ve které nezbytně neplatí, že „nepřítel vašeho nepřítele je vaším přítelem”.

Bývalý předseda izraelského parlamentu (Knesetu) Rivlin se setkal se Sobotkou již potřetí, loni v říjnu se sešli při Rivlinově návštěvě v Praze.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám