Hlavní obsah

Izraelskému expremiérovi hrozí soud kvůli flotile pro Gazu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Žalobu na bývalého izraelského premiéra Ehuda Baraka podali ve Spojených státech příbuzní jedné z obětí izraelského zásahu proti flotile pro palestinské Pásmo Gazy z května 2010. Při izraelském zásahu bylo tehdy zabito devět aktivistů: osm Turků a jeden Američan tureckého původu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ehud Barak

Článek

Baraka, který byl v té době ministrem obrany, zažalovali rodiče Furkana Dogana, který měl americký pas. Devatenáctiletý mladík byl zabit, když izraelské síly zasáhly proti flotile šesti tureckých lodí s humanitární pomocí pro Gazu, která je pod izraelskou blokádou. Podle tehdejší zprávy agentury Anatolia mladíka zasáhly čtyři izraelské kulky do hlavy a jedna do hrudníku.

Právníci Doganových rodičů podle agentury AP uvedli, že Barak je válečný zločinec a Doganova rodina si zaslouží spravedlnost.

Flotilu do Gazy vypravila turecká humanitární organizace IHH a mezinárodní skupina Free Gaza. Izraeli se nepodařilo přimět posádky změnit kurz do izraelského nebo egyptského přístavu. Při zásahu proti největší z lodí Mavi Marmara vojáci zabili devět aktivistů.

Barak v srpnu 2010 před vyšetřovací komisí uvedl, že vláda si při rozhodování o operaci byla vědoma možného násilí. Prohlásil také, že na sebe bere plnou zodpovědnost za vládní pokyny, jež dostala armáda.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám