Hlavní obsah

Křesťané se sjeli do Betléma

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Betlém

Věřící z celého světa dorazili ve středu do palestinského Betléma, aby navštívili místo, kde se podle křesťanské tradice narodil Ježíš Kristus. Oslavy vánočních svátků tam vyvrcholí půlnoční mší v bazilice Narození Páně na náměstí Jesliček.

Foto: Majdi Mohammed, ČTK/AP

Nigerijští poutníci se modlí v bazilice Narození Páně.

Článek

Na místo dorazili poutníci z celého světa, početná byla zejména nigerijská skupina.

Půlnoční bude celebrovat jeruzalémský patriarcha Fuád Tval, který již dorazil do Betléma, přičemž musel projít izraelským kontrolním stanovištěm v bezpečnostní zdi.

Právě rozdělení Palestiny komplikuje zájemcům návštěvu chrámu Narození Páně. Pro mnoho věřících z celé oblasti Blízkého východu mají nynější oslavy také hořkou příchuť vzhledem k tomu, že celý letošní rok doprovázely násilnosti spáchané proti křesťanům, poznamenala agentura AFP. Těm čelili i nigerijští křesťané.

Foto: Mussa Issa Qawasma, Reuters

Jeruzalémský patriarcha Fuad Tual míří do Betléma

V souvislosti s nynější situací ve světě papež František v úterý vyzval ve vánočním dopise křesťany na Blízkém východě, aby setrvali v místech narození Ježíše Krista i přesto, že čelí „dosud nepředstavitelným” útokům ze strany muslimských radikálů. Apeloval rovněž na mezinárodní společenství, aby pomohlo zastavit násilí v regionu. „U mnohých z vás budou vánoční chvalozpěvy doprovázet slzy a povzdechy,” napsal papež.

Krutosti ve jménu víry ve svém vánočním poselství zkritizoval také cařihradský patriarcha Bartoloměj I.

Foto: Majdi Mohammed, ČTK/AP

Palestinec v obleku Santa Clause prodává balónky na náměstí Jesliček

Na náměstí před kostelem již od rána postával muž oblečený v santaclausovském kostýmu, který kolemjdoucím rozdával sladkosti. Nedaleko něj mohli příchozí obdivovat obrovský vánoční strom vyzdobený ozdobami černé, červené a stříbrné barvy, což jsou barvy palestinské vlajky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám