Hlavní obsah

Syrský prezident Asad navštívil uprchlíky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Damašek

Syrský prezident Bašár Asad se po dlouhé době objevil na veřejnosti. Ve středu navštívil syrské uprchlíky ve městě Adra asi 20 kilometrů severovýchodně od Damašku, uvedla agentura Reuters s odvoláním na syrská státní média.

Foto: Sana, Reuters

Syrský prezident Bašár Asad

Článek

Úřad syrského prezidenta také zveřejnil na svém účtu na Twitteru fotografii, na které Asad v tmavém saku a bílé košili hovoří se skupinou žen. Podle syrské státní televize prezident uprchlíkům řekl, že „naslouchá jejich potřebám” a že „stát bude tyto potřeby i nadále zajišťovat do doby, než se budou moci vrátit do svých domovů v Adře i jinde”.

„Stát bude pokračovat v boji s terorismem a teroristy, kteří vyhnali obyvatele z jejich domovů a páchají proti nim ohavné zločiny,” měl prohlásit prezident. Za teroristy označuje režim povstalce, kteří proti němu bojují.

Jde o první Asadovu známou cestu mimo metropoli od loňského srpna. Tehdy syrský prezident navštívil vojáky z jednotky rozmístěné na předměstí Darája na jihozápadním okraji hlavního města.

Prorežimní průmyslové město Adra, ležící na jedné z hlavních dopravních spojnic s Damaškem, se stalo loni 11. prosince terčem soustředěného útoku povstaleckých a džihádistických skupin. Krátce poté, co rebelové pronikli do města, vládní vojáci oblast uzavřeli a od té doby tam zuří střety mezi nimi a rebely.

Sýrii čekají volby

Prezident navštívil uprchlíky čtyři měsíce předtím, než oficiálně vyprší jeho sedmiletý mandát, poznamenala agentura AP. Syrští představitelé se nechali slyšet, že prezidentské volby se budou konat navzdory situaci v zemi v řádném termínu.

Bašár Asad již naznačil, že bude opět kandidovat, oficiálně to nicméně nepotvrdil. Podle ústavy se volby musí uskutečnit maximálně 90 dní od chvíle, kdy současné hlavě státu vyprší funkční období, což je 17. července.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám