Hlavní obsah

Egyptským premiérem se má stát Bibláví, Baradej viceprezidentem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Egyptským premiérem se má nakonec údajně stát bývalý ministr financí Házim Bibláví. Muhammad Baradej, o němž se dříve na toto místo uvažovalo, bude viceprezidentem. S odvoláním na egyptskou prezidentskou kancelář o tom v úterý informovaly zahraniční agentury.

Foto: ČTK/AP

Prozatímní prezident Adlí Mansúr (vpravo) s Házimem Biblávím, který by se měl stát egyptským premiérem.

Článek

Podle všeho tak prozatímní prezident Adlí Mansúr ukončil vlekoucí se konzultace o vzniku přechodné vlády, která by měla dovést zemi k předčasným prezidentským a parlamentním volbám.

Musel dospět ke kompromisu se stranou Núr, druhou největší islámskou organizací v zemi, která první dva kandidáty na premiéra, včetně Baradeje, odmítla. Třetí byl zase nepřijatelný pro liberály.

Jako beznadějné se v tomto směru ukázalo jednání s islámským hnutím Muslimské bratrstvo, které požaduje návrat svrženého prezidenta Muhammada Mursího do čela státu.

Ekonom Bibláví působil v minulosti jako ministr financí, a to poté, co byl svržen režim exprezidenta Husního Mubaraka. Dříve působil také jako poradce Arabského měnového fondu a kromě funkce ministra financí byl také jedním ze dvou místopředsedů vlády.

Reklama

Související témata:

Související články

Egypt má novou hlavu státu

Dosavadní předseda egyptského ústavního soudu Adlí Mansúr složil ve čtvrtek přísahu a stal se novou hlavou státu. V čele Egypta je dočasně po Muhammadu Mursím,...

Výběr článků

Načítám