Hlavní obsah

Sarin v Sýrii nejspíš nepoužil Asad, ale povstalci, uvedla OSN

– Ženeva

Syrští povstalci bojující proti režimu prezidenta Bašára Asada zřejmě použili nervový plyn sarin. Podle členky nezávislé vyšetřovací komise OSN Carly Del Ponteové to naznačují svědectví, která od zdravotníků a obětí občanské války v této blízkovýchodní zemi shromáždili vyšetřovatelé OSN. Dosud ale nezískali žádný důkaz, který by ukazoval, že chemické zbraně použily syrské vládní síly.

Článek

"Naši vyšetřovatelé v sousedních zemích vyslýchali oběti, lékaře... a podle zprávy z minulého týdne, kterou jsem viděla, tu na základě způsobu léčby obětí jsou silná, konkrétní podezření, zatím ale nikoli nevyvratitelný důkaz použití sarinu," prohlásila v neděli podle agentury Reuters Del Ponteová v rozhovoru se švýcarsko-italskou televizí. O tom, kdy nebo kde mohl být bojový plyn sarin použit, se ale nezmínila.

Asadova vláda a povstalci se navzájem viní z provedení tří útoků chemickými zbraněmi. [celá zpráva] Dva z nich se údajně odehrály v březnu a třetí loni v prosinci.

Nasazení sarinu u Halabu prokázaly i testy provedené britskou laboratoří. [celá zpráva]

Spojené státy na konci dubna na základě nepotvrzených zpráv tajných služeb uvedly, že v Sýrii bylo použito menší množství chemických zbraní, pravděpodobně sarinu. Americký prezident Barack Obama tehdy připustil, že zatím není známo, kdo tak učinil. [celá zpráva] Nasazení chemických zbraní ale podle něj znamená "obrat" v přístupu k řešení syrské krize.

Během více než dvou let bojů bylo v zemi zabito nejméně 70 000 lidí. Izrael podle nejmenovaných izraelských a západních činitelů v Sýrii počínaje nocí ze čtvrtka na pátek během 48 hodin provedl dva letecké údery. [celá zpráva] Cílem bylo podle izraelských zdrojů zabránit převozu zbraní libanonskému militantnímu hnutí Hizballáh.

Reklama

Výběr článků

Načítám