Hlavní obsah

Exprezidenta Mubaraka převezli zpět do věznice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Káhira

Bývalý egyptský prezident Husní Mubarak byl ve čtvrtek převezen z vojenské nemocnice do věznice. Ve středu o tom rozhodl generální prokurátor, podle jehož názoru je Mubarakův zdravotní stav dost dobrý na to, aby mohl být ve vězení.

Foto: Reuters

Vězněný egyptský exprezident Husní Mubarak

Článek

Mubaraka v květnu čeká obnovený proces, v němž se bude zodpovídat z podílu na smrti více než osmi set demonstrantů při protestech v roce 2011. Právě po nich byl přinucen odstoupit.

Loni byl už za postup proti protestujícím odsouzen k doživotí, avšak odvolací soud letos vyhověl jeho odvolání kvůli procesním pochybením a nařídil proces zopakovat podle původní obžaloby. Proces už měl začít, ale nově byl termín stanoven na 11. května.

Mubarak se prvního procesu zúčastnil vleže na nemocničním lůžku. Z věznice byl střídavě převážen do nemocnice a šířily se zprávy o jeho zhoršujícím se stavu. 13. dubna se ale objevil v soudní síni sice opět na lůžku, ale zjevně v dobré kondici. Generální prokurátor pak na základě soudu zdravotníků rozhodl Mubaraka převézt zpět do věznice.

Egyptská agentura MENA oznámila, že Mubarak dorazil do věznice za mimořádných bezpečnostních opatření a byl značně rozrušen. Jeho synové Gamál a Alá, kteří ve věznici rovněž čekají na obnovený proces, se ho snažili uklidnit.

Reklama

Související články

Demonstranty v Egyptě operovali bez anestezie

Egyptská armáda údajně nutila lékaře operovat bez anestezie demonstranty zraněné při protivládních protestních akcích. Na její příkaz také nesměli zraněným...

Výběr článků

Načítám