Hlavní obsah

Zemřel Ray Dolby, zvukový vizionář a otec Dolby systému

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

San Francisco

Ve věku 80 let zemřel ve čtvrtek Ray Dolby, duchovní otec Dolby systému, tedy techniky potlačení šumu na audionahrávkách. Američan Dolby trpěl v posledních letech Alzheimerovou chorobou a před rokem u něj diagnostikovali leukémii. Zemřel ve svém domě v San Francisku.

Foto: ČTK/AP

Ray Dolby

Článek

„Byl to skutečný vizionář,“ řekl o Dolbym Kevin Yeaman, nynější prezident firmy, kterou Dolby založil.

„I když byl srdcem inženýr, jeho úspěchy vyvstaly z lásky k hudbě a umění. Svůj vztah k umělecké práci přenášel do veškeré své práce u filmu a nahrávání,“ doplnil Dolbyho syn, filmař a romanopisec Tom Dolby.

Slavná firma vznikla v Anglii

Ray Dolby se narodil v roce 1933 v americkém státě Oregon. Už jako malý se zajímal o to, co je zvuk a jak se s ním dá pracovat. O pár let později narazil na ruského imigranta, který ho přijal do své nově založené firmy Ampex vyrábějící magnetofony.

Dolby vystudoval Stanfordovu univerzitu a v roce 1957 odešel studovat postgraduálně fyziku do Cambridge. Odtud odjel na dva roky do Indie, kde pracoval pro OSN. Po návratu do Anglie v roce 1965 založil firmu Dolby Laboratories, jejíž práce vstoupila do dějin.

Foto: Dolby

Logo firmy Dolby

Dolby totiž přišel na to, jak elektronicky omezit syčení generované při analogovém nahrávání, a vyprodukovat tak čistší, říznější zvuk. Jeho technologii jako první převzala menší nahrávací společnost Decca Records, ale po ní hned největší nahrávací firmy.

Úspěch ve filmu

V 70. letech pak technologii začala používat i filmová studia. Poprvé vůbec byla použita ve slavné Kubrickově filmové adaptaci Mechanického pomeranče v roce 1971. Krátce poté Dolby přesunul firmu do USA a přicházel s dalšími inovacemi, mimo jiné s prostorovým ozvučením kolem posluchače, tzv. surround soundem.

Nikoliv neprávem proto komentátoři po zprávě o Dolbyho úmrtí upozornili na to, že bez něj by akční filmy Stevena Spielberga a dalších režisérů zvučných jmen nedosáhly takového účinku.

Za své dílo byl Dolby v průběhu let vyznamenán cenami Grammy, Emmy a v roce 1989 i Oscarem za zásluhy na rozvoji kinematografie.

Dolby byl ženatý. S manželkou Dagmar, již potkal během studií v Cambridge, měl dva syny Toma a Davida.

Reklama

Výběr článků

Načítám