Hlavní obsah

Zemřel americký politik Harry Reid

Aktualizováno

Ve věku 82 let v úterý zemřel dlouholetý senátor za americký stát Nevada Harry Reid, který mezi lety 2005 a 2017 v Senátu Spojených států vedl členy Demokratické strany. Jeho manželka Landra Reidová v prohlášení uvedla, že čtyři roky bojoval s rakovinou slinivky břišní. Americký prezident Joe Biden Reida označil za velikána amerických dějin.

Foto: John Locher, ČTK/AP

Harry Reid na snímku z roku 2019.

Článek

„Bůh žehnej Harrymu Reidovi, drahému příteli a velikánovi naší historie,“ uvedl Biden v prohlášení. Vyzdvihl mimo jiné zásluhy svého někdejšího senátního kolegy na prosazení opatření reagujících na finanční krizi či jeho boj proti snahám privatizovat sociální pojištění.

„Když Harry řekl, že něco udělá, udělal to. Když vám dal své slovo, mohli jste na něj vsadit. Takhle dokázal po desetiletí dosahovat výsledků pro dobro země,“ uvedl prezident USA.

Zemřela právnička Sarah Weddingtonová. Vyhrála přelomový spor o právo na interrupce

Amerika

Coby lídr demokratů se Reid mimo jiné dostal do pozice hlavního senátního spojence někdejšího amerického prezidenta Baracka Obamy, připomíná agentura Reuters. Sehrál tak významnou roli při prosazení reformy zdravotního pojištění známé jako Obamacare, která prošla Kongresem navzdory tvrdému odporu republikánů.

Celkem strávil Reid v Senátu 30 let, kterým předcházely čtyři roky ve Sněmovně reprezentantů. Syn horníka, který vyrůstal v chudých poměrech v malé obci Searchlight jižně od Las Vegas, byl nejdéle sloužícím členem Kongresu z Nevady, píše agentura AP. Jeho kariéra ve vrcholné politice začala v 60. a 70. letech v nevadském parlamentu a ve státní administrativě a skončila po volbách roku 2016, v nichž už nekandidoval v návaznosti na vážný úraz.

Podle AP byl Reid považován za jednoho z nejtvrdších vyjednavačů v Kongresu. Bývalý amatérský boxer kdysi prohlásil, že by radši tančil než bojoval, ale že umí bojovat. Reuters píše, že se nevyhýbal střetům s republikány a v názorech na ekologické otázky, regulaci držení zbraní či potraty se rozcházel i s některými stranickými kolegy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám