Hlavní obsah

Zemřel Leopold Pospíšil, průkopník antropologie práva

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve Spojených státech v pondělí zemřel Leopold Pospíšil, jeden ze zakladatelů antropologie práva. Bylo mu 98 let. Působil jako profesor na Yaleově univerzitě v Connecticutu, byl poradcem pro otázky lidských práv několika amerických prezidentů. Před emigrací v roce 1948 se v Česku zapojil do protinacistického i protikomunistického odboje.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Leopold Pospíšil na archivním snímku z 23. listopadu 2016

Článek

Informaci České televize o Pospíšilově úmrtí potvrdila rodinná přítelkyně Alice Pospíšilová. "Zemřel v pondělí v místě svého bydliště, tedy v New Haven ve státě Connecticut v USA," uvedla Pospíšilová s odkazem na e-mail, který dostala od vědcovy dcery.

Pospíšil se narodil v dubnu 1923 v Olomouci. Po druhé světové válce, kdy se zapojil do činnosti odbojové organizace, začal studovat práva v Praze a stal se aktivním členem sociální demokracie. V únoru 1948 se zúčastnil pochodu studentů na podporu prezidenta Beneše, uvádí web organizace Paměť národa.

Před hrozícím zatčením spolu s manželkou emigroval v březnu 1948 do Německa. Od roku 1949 žil v USA, vystudoval sociologii, filozofii a antropologii, kterou do roku 1993 přednášel na Yaleově univerzitě. Dlouhodobě se zabýval kulturami Eskymáků, indiánů a tyrolských sedláků. Patřil k průkopníkům antropologie práva, tedy společenské vědy zkoumající vznik, vývoj a fungování práva v různých kulturách.

Před pěti lety Pospíšil dostal české vědecké ocenění Neuron. V roce 2018 obdržel stříbrnou medaili předsedy českého Senátu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám