Hlavní obsah

Zemětřesení v Guatemale má na 50 obětí

– Guatemala

Nejméně 52 lidí přišlo o život při středečním zemětřesení na severozápadě Guatemaly. Lidé zahynuli převážně pod troskami zřícených domů a při sesuvech půdy. Zraněno bylo podle agentury AFP nejméně 155 dalších osob a 22 lidí se pohřešuje. Neobyvatelných je deset tisíc domů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Guatemalou otřáslo zemětřesení o síle 7,4Video: Reuters

 
Článek

Zemětřesení o síle 7,4 stupně Richterovy škály mělo ohnisko 42 kilometrů pod hladinou Tichého oceánu zhruba 45 kilometrů jihovýchodně od města Champerico. Podle agentury AP jde o největší zemětřesení v Guatemale od roku 1976. Tehdejší katastrofa způsobila smrt 23 000 lidí.

Foto: Jorge Dan Lopez , Reuters

Domy poškozené zemětřesením v guatemalském San Marcosu

Otřesy půdy zabíjely hlavně v severozápadním regionu San Marcos u hranic s Mexikem. Otřesy zanechaly v postižené oblasti kromě obětí poškozené silnice, zřícené domy, zničená auta a sloupy elektrického vedení. Bez elektřiny zůstalo podle úřadů asi 73 000 lidí. Nejvíce je postižené město San Marcos, kde spadlo 30 domů.

Mezi sedmi oběťmi sesuvu půdy je i 11letý chlapec. Deset členů jedné rodiny zemřelo ve městě San Cristobal Cucho, kde se zřítil dům.

Foto: ČTK/AP

Těžká technika nasazená po zemětřesení v Guatemale

Sesuvy půdy vyvolané otřesy přerušily spojení na několika rychlostních silnicích na západě země, což odřízlo region San Marcos od zbytku Guatemaly.

Prezident Otto Pérez Molina vyhlásil nejvyšší stupeň nebezpečí a vyzval spoluobčany, aby opustili výškové budovy. Do vyprošťovacích prací bylo nasazeno kolem 2000 záchranářů.

Část hlavního města byla podle agentury Reuters evakuována. Ve městě se třásly domy, stejně jako v metropoli sousedního Salvadoru. Částečnou evakuaci nařídily i úřady v jihomexickém státě Chiapas, otřesy byly cítit až v mexické metropoli.

Foto: ČTK/AP

Zničený dům ve městě San Marcos

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám