Hlavní obsah

Zeman v OSN: Proti terorismu potřebujeme koordinovanou akci, probuďme spící článek OSN

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York
Aktualizováno

Český prezident Miloš Zeman na Valném shromáždění OSN apeloval na svět, aby se semkl proti islámskému terorismu. Přirovnal jej k rakovině, která se za poslední roky rozšířila z 6 do 35 zemí světa a vyzval k aktivaci článku 47 Charty OSN. Ten předpokládá vznik vojenského štábu OSN.

Foto: Frank Franklin II, ČTK/AP

Prezident Miloš Zeman během projevu na Valném shromáždění OSN

Článek

„Islámský stát je něco jako rakovina, není to ale pouze tumor, mnoho rakovin metastázuje a v mnoha případech je metastáze nebezpečnější než samotný nádor,” řekl Zeman.

„Musíme se ptát. Jak dlouho ještě chceme čekat? Jak dlouho ještě chceme jen posílat kondolence? Já uznávám, že už došlo k omezeným činům proti terorismu, ale opravdu omezeným a terorismus se stále šíří,” dodal český prezident.

Tři rizika

Pokud jde terorismus, radikalismus a fanatismus, čelí svět podle Zemana třem hlavním rizikům. První z nich je posilování extremistů v Afghánistánu.

„Existuje riziko, že budeme mít nový Islámský stát v Afghánistánu. V případě, že by došlo k redukci sil NATO v Afghánistánu, je vítězství Tálibánu podle mého názoru vysoce pravděpodobné,“ řekl. Tálibán je podle něj prakticky stejně krutý jako Islámský stát, Boko Haram nebo Al-Káida.

Foto: @PREZIDENTmluvci

Prezident Miloš Zeman při projevu na Valném shromáždění OSN v New Yorku

Druhé riziko je radikalizace nyní ještě klidného stabilního obyvatelstva, které se může zradikalizovat stejně jako Němci před druhou světovou válkou. Třetím rizikem je naše váhání a nedostatek odvahy k rozhodným krokům.

„Potřebujeme koordinovanou akci všech stálých členů OSN. Potřebujeme platformu, která by se věnovala jen mezinárodnímu terorismu.”

Připomněl, že o něco takového už Indie požádala v roce 2000 a mezinárodní právníci už 16 let řeší, jak vlastně definovat terorismus. „Já díky bohu nejsem mezinárodní právník. Pro mě je terorista každý, kdo úmyslně zabíjí nevinné civilisty.”

„Mám obavu o efektivitu této organizace,” dodal na adresu OSN.

Aktivovat článek 47

Operace jako v Sýrii nebo Iráku se podle prezidenta ukázaly jako špatná cesta.

„Nepotřebujeme masivní protiteroristické operace. Musíme zaútočit na nervová centra, a nikoli okupovat území. Musíme zaútočit na mozek, nikoli na tělo.“

Na Valném shromáždění pak  vyzval k aktivaci článku 47 Charty OSN, který předpokládá vznik vojenského štábu pomáhajícího Radě bezpečnosti. Zeman tento článek nazval „spícím článkem OSN“, který by měl být „probuzen“.

Související témata:

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman

Foto: OSN, Novinky

Na závěr projevu český prezident citoval římského státníka Cata staršího latinskou frází „Ostatně soudím, že Kartágo musí býti zničeno“, přičemž myslel islámský terorismus. Svou řeč pak zakončil slovy slavné písně We shall overcome.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám