Hlavní obsah

Zavřete konzulát v Houstonu, nařídily Spojené státy Číně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking
Aktualizováno

Čína ve středu oznámila, že jí Spojené státy nařídily, aby uzavřela svůj konzulát v Houstonu. Peking tvrdí, že jde o provokaci, která porušuje mezinárodní právo, píše agentura AP. Spojené státy uvedly, že k uzavření čínského konzulátu v Houstonu je vede snaha ochránit americké duševní vlastnictví a důvěrné informace, napsala agentura Reuters.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Článek

Mluvčí čínského ministerstva zahraničí Wang Wen-pin ve středu oznámil, že Spojené státy předchozí den náhle požádaly, aby konzulát ukončil veškerou svou činnost. Čína podle jeho slov „odsuzuje takový pobuřující a neoprávněný krok, který sabotuje vztahy mezi oběma zeměmi“.

Podle ministerstva daly USA konzulátu na ukončení činnosti lhůtu tři dny.

Zprávy přímo z Houstonu hovoří o tom, že u konzulátu byly po oznámení vidět plameny. Svědci podle deníku Houston Chronicle viděli, jak lidé na dvoře u budovy pálí dokumenty v nádobách, které vypadají jako odpadkové koše na papír.

Na americkém území se nachází kromě ambasády ve Washingtonu pět konzulátů, a to v New Yorku, Chicagu, San Francisku, Los Angeles a Houstonu.

Vztahy obou zemí byly poznamenány v minulých dvou letech obchodní válkou, v době koronaviru se značně zhoršily, upozornila agentura Reuters.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám