Hlavní obsah

Žádná amnestie pro Snowdena, brání se Bílý dům

Washington

Úřad amerického prezidenta Baracka Obamy v pondělí odmítl myšlenku amnestie pro bývalého počítačového analytika CIA Edwarda Snowdena, který vynesl na veřejnost množství interních dokumentů tajných služeb USA. Amnestii odmítl prezidentův mluvčí ve stejnou dobu, kdy federální soud poukázal na to, že rozsáhlé odposlouchávání telefonátů ze strany bezpečnostní agentury NSA může být protiústavní.

Foto: koláž Novinky s použitím ČTK/AP

Edward Snowden

Článek

„Naše pozice se nemění,“ prohlásil mluvčí Bílého domu Jay Carney a doplnil, že Snowden v USA čelí obvinění a Rusko, které mu poskytlo azyl, by mělo Snowdena vydat.

Možnost amnestie pro Snowdena, aby bylo zamezeno v dalším zveřejňování utajovaných materiálů, zmínil v nedělním rozhovoru v televizi CBS šéf vyšetřovacího týmu NSA v kauze Richard Ledgett. „Můj osobní pohled je: ano, má cenu se o tom bavit,“ prohlásil.

Myšlenku ale po něm zavrhl ředitel agentury Keith Alexander. [celá zpráva]

Soud upozornil na rozpor s ústavou

Snowden prostřednictvím zveřejněných dokumentů mimo jiné upozornil na masivní odposlouchávání ze strany amerických tajných služeb. V pondělí federální soudce Richard Leon upozornil na to, že taková praxe může být v rozporu s ústavou, konkrétně s jejím čtvrtým dodatkem. Ten zaručuje právo nebýt podroben přílišnému prohledávání.

Související témata

Foto: koláž Novinky s použitím ČTK/AP

Edward Snowden

Foto: Novinky

Foto: ČTK/AP

Americký prezident Barack Obama

Soudce platnost svého verdiktu následně pozastavil, dokud nebude vyřízeno odvolání, které pravděpodobně podá vláda.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám