Hlavní obsah

Za pádem šéfa CIA je další dlouhovlasá kráska, může jít o víc než jen žárlivost

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Úspěšný velitel z Iráku a bývalý šéf CIA David Petraeus, který v pátek nečekaně odstoupil ze svého postu kvůli milostné aféře, prozradil jméno ženy, jež jeho pád způsobila. Jedná se o sedmatřicetiletou Jill Kelleyovou, která působí jako neplacená sociální pracovnice na letecké základně MacDill v Tampě na Floridě.

Foto: Profimedia.cz

Natalie Khawamová, generál David Petraeus, Scott a Jill Kelleyovi a Holly Petraeusová na slavnosti Gasparilla v Tampě v roce 2010.

Článek

Právě ona se obrátila na FBI, když dostala výhrůžný e-mail od Petraeusovy milenky Pauly Broadwellové, která pravděpodobně žárlila. Mohlo také ale jít o boj tajných služeb.

Dlouhovlasá bruneta Kelleyová a její manžel Scott jsou dlouholetými přáteli Petraeusových. Broadwellová jí napsala, aby se od šéfa CIA držela dál.

Foto: ISAF, Reuters

Generál Petraueus s autorkou jeho biografie Paulou Broadwellovou v Afghánistánu.

Kelleyová uvedla, že s generálem nikdy nic neměla a jejich vztah byl jen platonický. Sblížili se, když Petraeus stál v čele Centrálního velitelství (pod které spadá Afghánistán) a částečně je řídil právě z MacDillovy základny. Vztah však měli blízký, což potvrdil televizi ABC i Kelleyho kamarád, jenž ale trvá na tom, že šlo o nevinné přátelství.

Broadwellová, která je také dlouhovlasá bruneta, navázala s generálem intimní vztah, ačkoli byli oba sezdaní s jinými partnery.

Foto: Reuters

Paula Broadwellová představuje v lednu 2012 biografii Petraeuse.

Aféra Petraeuse s Broadwellovou vyplula na povrch ve chvíli, když už skončila. Generál, který se s ní vídal od roku 2011, podle zdrojů ABC vztah ukončil před čtyřmi měsíci. Podle listu Wall Street Journal Broadwellová žárlila a byla přesvědčena, že i Kelleyová má s generálem romantickou aférku.

Je v pozadí boj tajných služeb?

Skandál otřásl USA. Demokratičtí i republikánští politici zuří a ptají se, proč aféra vyplula na povrch a proč FBI neinformovala bezpečnostní výbory Kongresu, že vyšetřuje nejbližší okolí šéfa CIA. Mají obavy, zda nebyla ohrožena bezpečnost USA. FBI se hájí, že Kongres informovat nemusela, protože vyhodnotila, že nejde o ohrožení bezpečnosti země. V den voleb jen upozornila Bílý dům. Skandál ale rozhodně snížil pověst CIA v očích světové veřejnosti.

Foto: ČTK/AP

Paula Broadwellová představuje v lednu 2012 biografii Petraeuse.

Rivalita mezi CIA a FBI trvá už léta a byla jedním z důvodů, proč nebyl odhalen plán Al-Káidy, který vyvrcholil 11. září 2011 útoky unesenými letadly na Washington a New York.

Podle otce Broadwellové Paula Krantze jde v příběhu o něco jiného než o milostnou aféru. Spekulace podporuje i to, že dvojče Kelleyové, které je libanonského původu, právnička Natalie Khawamová, zastupuje lidi a organizace vynášející tajné zprávy na veřejnost.

Foto: ČTK/AP

David Petraeus se svou ženou Holly na finále Superbowl v roce 2009

FBI uvedla, že původně vyšetřovala oznámení Kelleyové jako běžné vyšetřování, když ale zjistila, že e-maily měly odcházet ze soukromého počítače generála Petraeuse, měla obavy, zda jeho počítač nebyl napaden hackery.

Pozornost vzbuzuje také to, že aféra vyvrcholila v době amerických prezidentských voleb, i když propukla až těsně po nich. Pokud by se v médiích roznesla o týden dříve, mohla oslabit Baracka Obamu, který byl opětovně zvolen do křesla hlavy nejmocnějšího státu světa.

Reklama

Výběr článků

Načítám